All posts by klgadmin

KLG BÁL 2023 BEHARANGZÓ

Az 1920-as évek dzsessz¬korszaka, viselete, boák, tollak, laza elegancia, azaz F. Scott Fitzgerald híres regénye, A nagy Gatsby stílusát elevenítjük meg a 6. Kossuth Bálon, a Kossuth Napok rendezvénysorozat záróakkordjaként, 2023.03.11-én. 100 évvel ezelőtt, az első világháború után, végtelen ünneplés és mulatság diadalmaskodott. A bál izgalmas estéjének is legyen a mottója a tánc és buli kifulladásig. Az 1920- as évek izgalmas, határokat feszegető időszakának hangulatát idézi a 11. A osztály a nyitóműsorával. A temperamentumos, jó hangulatot garantáló zenét a már jól ismert Rekord Zenekar szolgáltatja. A 20-as évek úgynevezett “The Roaring 20s” jazz és a 30-as évek swing időszakának kortalan nívós zenei csemegéjét hallhatjuk Nagy Erzsébet énekművész és Babócsai Réka színművésznő előadásában. A zene mellett a tánc sem maradhat el. A Valcer Táncstúdió két sonderes (legmagasabb kategória) táncosa, Kiss Beatrix és Pilka Zoltán látványos táncbemutatója után a 8.A osztályosok keringővel nyitják meg a bált, ahol a szüleikkel is parkettre léphetnek. Sztárvendégünk a 2010-es X-Faktor legjobb női hangja, Janicsák Veca.

A bőséges vacsorát az idén is a Nemzeti Étterem tálalásában fogyaszthatjuk el, a fenséges étkekről Ábrahám Tamás gondoskodik. Éjfél előtt pihenésképpen tombolasorsolás következik, amikor izgulhatunk az értékes nyereménytárgyakért. Éjféltől svédasztalon, hidegtálak választékából lehet fogyasztani, hogy legyen energia a hajnal 3 óráig tartó mulatsághoz.

Jó dolog bálba járni, mert kicsit kiemel a hétköznapokból, feltölt és új erőt ad a további feladatokhoz. Reméljük így gondolja az is, aki a Kossuth Bált választja szórakozásként, közösségi találkozóként, társadalmi eseményként. Szívesen vesszük támogatók, tombolát felajánlók jelentkezését. A támogatói jegy vásárlásával a Kossuth Gimnázium oktató-nevelő munkáját segítik. A gimnázium tanárai az idén is nagy szeretettel várják a hazaérkező egykori diákokat, valamint gimnáziumunk öregdiákjait, intézményünk diákjainak szüleit és mindenkit, aki szeretne egy szép estét eltölteni. A jótékonyság mellett a felhőtlen szórakozás és a közösségformálás változatlanul célunk, az összetartás erősítése a pedagógusok és a szülők között. Ez már megmutatkozik a bál szervezésekor, ami nagyban hozzájárult a bál sikeréhez is. Az idén is alapvető célunk, a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola közösségének építése. Persze a bál mindenki előtt nyitott, megkülönböztetett szeretettel várjuk a tiszafüredieket és az intézményhez köthető baráti társaságokat. A rendezvény kiváló találkozási lehetőség lehet továbbá egykori osztályközösségek, munkahelyi közösségek számára is. A jegyek megvásárlásakor ennek érdekében külön asztal is igényelhető.

Arról is gondoskodtunk, hogy a vendégek emlékekkel gazdagon távozzanak az estről, ezért egy fotósarok várja a bálozókat. Hogy ne csak elmosódott selfie-k készüljenek, a vendégek igénybe vehetik a bál hivatalos fényképészét, Máté Irmát.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó
intézményvezető

Acsády Judit: Nők helyzete Magyarországon a rendszerváltás után.

2023.01.24-én, az MTA Középiskolai Alumni program keretében, újabb előadót köszönthettünk gimnáziumukban, Acsády Judit szociológust, a TK Szociológiai Intézet tudományos munkatársát, az MTA köztesületi tagját. Fő kutatási területe: társadalomtörténet, nőmozgalmak, feminizmus, nők foglalkoztatása, társadalmi nemek a rendszerváltás után. Előadás témája és címe: Nők helyzete Magyarországon a rendszerváltás után, történeti áttekintés, adatok, kérdések.

A nők helyzete Kelet-Európában felkapott téma lett 1990 után. Az előadó tisztázott olyan fogalmakat, mint emancipáció, nőkérdés, nők és férfiak társadalmi különbsége. Az előadáson elhangzottakat korfa, demográfiai adatok, táblázatok és diagramok segítségével támasztotta alá. Az előadó végig vezette a hallgatóságot a társadalmi emancipáció folyamatán a 19.sz.-tól az államszocializmus időszakán át a rendszerváltás után időszakig.

Izgalmas kérdésnek bizonyult, hogy vajon megvalósította-e a szocializmus a nők egyenjogúságát. Az előadáson résztvevő pedagógusok többsége tinédzserként élte meg a rendszerváltás időszakát, megtapasztalhatta annak előnyeit és hátrányait, a hallgatóság között helyet foglaló fiatalok számára viszont be kellett mutatni a rendszerváltás időszakát, számukra ez egy tanulandó történelmi időszak. Megtudhattuk hogyan alakult a rendszerváltás után a foglalkoztatási arány nemzetközi összehasonlításban, hogyan alakult a férfiak és a nők foglalkoztatási aránya a munkaerőpiacon. Megvizsgálhattuk azt, hogy hogyan alakult a nemek aránya a felsőoktatásban és a tudományos pályákon. Az előadás a jelenleg működő nőszervezetek bemutatásával és a hallgatóság kérdéseinek megvitatásával zárult.

Köszönjük Acsády Juditnak, hogy előadása révén megismertette a hallgatóságot a történettudomány egyik sajátos területével.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető

MTA Középiskolai Alumni Program szervezője

Beszámoló írországi utazásunkról + Videó

2022 októberében iskolánk egy újabb Erasmus nemzetközi partnerségi pályázatot nyert, amelyben ír, török, lengyel és horvát partnerekkel fogunk együtt dolgozni a természettudományok témakörében. (STEAM oktatás)

Az első találkozónak, ami 2023. január 17. és 21. között került megrendezésre, az írországi Ballina városa adott otthont. A mobilitáson ketten vettünk részt Hajdu Éva Mónikával a Kossuth Lajos Gimnáziumból.

Már Dublin repterén találkoztunk a legtöbb partnerrel, ahonnan közösen utaztunk át az ír szigeten. Ballina városában megismerkedtünk a horvát tanárokkal, majd elkezdtük a közös munkát. Először az ír intézmény jártuk be, minden osztályba bemehettünk. A diákok nagy érdeklődéssel fogadtak minket. Megismerhettük szokásaikat, betekintést kaphattunk az oktatási rendszerük sajátosságaiba, kultúrájukba. Dalokat, mondókákat hallgattunk meg, valamint a nebulók is információkat szerezhettek a pályázatban részt vevő országokról.

A török koordinátor bemutatta a projekt célkitűzéseit, lényegét, körvonalaztuk az elvégzendő feladatokat a hozzájuk kapcsolódó témakörök tartalmával együtt. Közösen értelmeztük a költségvetés kérdéses részeit, beszéltünk a mobilitás napjainak és a résztvevők számáról, a vendégfogadások természetéről és értékeléséről. Megbeszélést tartottunk a soron következő találkozókról, lefixáltuk a dátumokat is. A következő találkozó Magyarországon, az iskolánkban kerül majd megrendezésre, ahol a témakör a természetismeret és a művészetek kapcsolata lesz. Ezzel kapcsolatban tájékoztattam a jelenlevőket az utazási és szálláslehetőségekről, valamint javaslatot tettem a programra is. A partnerek együttesen alkottak feladatokat, amiket majd a találkozó alatt elvégezhetünk a diákokkal. A magyar találkozó után októberben pedig majd törökországi látogatásra kerül sor, amellyel kapcsolatosan fontos információkat kaphattunk: utazási eszközöket, módokat beszéltünk meg, valamint körvonalaztuk a tevékenységeket is.

A formális megbeszéléseken kívül volt időnk a kötetlen társalgásra, egymás megismerésére is a közös ebédek és vacsorák folyamán. Bár mi a horvát partnereken kívül már mindenkit ismertünk, általában a partnerek nem ismerték egymást, így a mobilitás kiváló alkalmat teremtett a kapcsolatépítésre. Különféle programokat szervezett nekünk az ír koordinátor: több helyre ellátogattunk, amely az ír történelemmel, kultúrával áll kapcsolatban: ilyen volt a vidéki élet múzeuma, egy világítótorony és egy gyapjúfeldolgozó üzem is, valamint Downpatrick Head szakadó partja a hatalmas szikláival.

Tiszafüred, 2023. január 23.

Monok Péter