Tanulmányi kirándulás: Parád

2019. április 9.-én a gimnázium földrajz fakultációs tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Parádon, Nagyné Varga Anikó és Dányi Zsolt vezetésével.

A túra során gyakorolhatták a terepen való tájékozódást. Csapat vetélkedő formájában ellenőriztük ismereteiket, illetve azt, hogy mennyire tudják azokat hasznosítani terepen.Az Ilona- völgyben tanulmányozták a folyóvízi felszínformálást. Szó esett a vulkáni utóműködésről is. Megbeszéltük a túrázás szabályait. Hazafelé megtekintettük a Verpelét határában található parazitavulkánt. Összességében egy nagyon jó és eredményes kiránduláson vettünk részt a harminc diákkal.

Környezetvédelmi kérdőíveket készítettünk

NTP-MTTD-18-as számú „Energia kicsiben és nagyban – nagyapáink és unokáink használatában” c. projektünk következő állomását is lezártuk, melyben a kémiáé és matematikáé volt a főszerep. Azért ezt a részt választottam, mert felkeltette az érdeklődésemet, a mindennapi élethez kapcsolódik, és néha jó dolog tisztában lenni a dolgok tudományos hátterével is.

Tovább a cikkhez

EUROSCOLA-JÁTÉKON STRASBOURGI UTAZÁSÁT NYERTÜNK!

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdette online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, melyen magyarországi középiskolák csapatai mérhették össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő négy csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

Az Euroscola-játék egy internetes tudásalapú kvízjáték, Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz kapcsolódó feleletválasztós kérdésekkel. Célja, hogy a középiskolás diákok játékos formában mérjék fel, és fejlesszék Európával kapcsolatos ismereteiket. A kvízt 2019. április 8-12 között lehetett kitölteni egy alkalommal a www.euroscola.hu weboldalon. Az online játékon legjobban teljesítő négy csapat – iskolánként maximum 24 diák és két kísérő pedagógus – nyereménye egy részvételi lehetőség a strasbourgi Euroscola-programban.

A mindenki számára nyitott fordulóban győzedelmeskedő két iskola: 

  1. Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakgimnáziuma
  2. Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma

A plusz játéklehetőségen nyertes (korábban még nem utazott EPAS iskolák):

  1. Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium  Bánki Donát Intézményegysége 
  2. Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola, Tiszafüred

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program részeként az 5 Junior Nagykövetünk és a Senior Nagykövet Brüsszelben járt az Európa Parlamentben, a sikeres Euroscola-játéknak köszönhetően pedig 24 diákunk és két pedagógus kap lehetőséget, hogy megismerhesse az Európai Parlament munkáját Strasbourgban. Közelebbről megismerhetik az uniós döntéshozatali folyamatokat, és megtapasztalhatják az együttműködés fontosságát.

Köszönet illeti Dr. Demján Adalbert tanár úrat, aki a 11.A és10.A osztályos diákokból, valamint Junior Nagyköveteinkből álló csapat segítségére volt a vetélkedő során.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető/Senior Nagykövet

Véradás a KLG – ben

2019. április 5-én a Kossuth Lajos Gimnázium adott helyett a soron következő véradásnak. A véradás nyitott volt, így a lakosságból bárki adhatott vért ezen a napon. 41 személy nyújtott önzetlen segítséget, ebből 16 első véradó. Példaértékűnek mondható, ahogy a 18. életévüket betöltött diákok egymást biztatva, fegyelmezetten várták a sorukat, hogy ők is elkezdhessék ezt a nemes cselekedetet, hogy másokon segíthessenek. Az intézmény pedagógusai, dolgozói közül is példamutatóan részt vettek a véradáson.

Szabó Anikó Ildikó

biológiatanár

Véradás a gimnáziumban

Az iskolában temérdek plakátot, hirdetést láttam a folyosón sétálva. Ezek a plakátok mind a 2019.04.05.-ei véradást hirdették. Elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha én is segítenék másokon, és elmennék a véradásra.

Így is tettem. Beléptem az iskolába a véradás napján, s hamar szembesültem azzal, hogy több méteres sor áll a véradószoba – a nagyelőadó – előtt. A terem előtt mindenféle finomsággal, teával várták a véradókat.

Tovább a cikkhez

Mezeti Futó Diákolimpia Döntő

Mezei futó Diákolimpia Országos Döntőjét Gödöllőn rendezték meg 2019. 04.10-én. Iskolánkból Dékány Lili 7. A osztályos tanuló jutott be az országos döntőbe a megyei 3. helyezésesével. 2500 m-en, 168-an álltak a rajthoz, ebből a nagyszámú mezőnyből Lili a 46. lett korcsoportjában. Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakversenyző is jelen volt és buzdította a diákokat. 

Tovább a cikkhez

Labdarúgó diákolimpia megyei döntő 2019 5.-6. kcs. lányok

Rákóczifalva 2019. április 15.

KLG Tiszafüred- Szolnok Széchenyi   0:1

KLG Tiszafüred- Mezőtúr Református Kollégium  2:0

KLG Tiszafüred- Jászberény Liska  3:0

A bajnokság végeredménye:

  1. Mezőtúr                 6p 4:3
  2. Tiszafüred KLG   6p 2:1
  3. Szolnok                  6 p 2:4
  4. Jászberény             0p

A csapat tagjai: Kota Szabina, Balla Nóra, Serucza Kitt, Papp Noémi,  Nagy Enikő,Turai Adrienn, Balogh Zsófi, Párdi Viki, Kiss Jázmin, Dávid Dorina

Csapatunk nagyszerűen szerepelt a megyei döntőben, nagyon kicsin múlott a bajnoki cím. Jövőre újra megpróbáljuk!

EMMI TÁMOGATÁS LELÁTÓ LÉTESÍTÉSÉHEZ

Kérelmet nyújtottam be Dr. Szabó Tünde Államtitkár Asszonyhoz a 45×25 méteres kültéri salakpálya köré elhelyezendő 3 soros kagyló üléssekkel ellátott lelátóra. A salakpályát hasznosítjuk iskolai testnevelés órákra és délutáni diák-és szabadidősport célokra egyaránt. Aula és nagyobb közösségi tér híján közösségi és művelődési térként is funkcionál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős államtitkársága a Kossuth Lajos Gimnázium salakpályája köré elhelyezendő lelátó létesítéséhez bruttó 7.542.090 Ft összegű támogatást biztosít.

A lelátó telepítése július közepén valósul meg, így a Decathlon pályázatnak köszönhetően megújuló tornaterem burkolattal együtt, megújult sportlétesítményeink szolgálnak helyszínül a Nyolcosztályos Gimnáziumok Regionális Sportversenyének lebonyolításához.

Köszönjük Államtitkár Asszonynak, hogy gimnáziumunk Tiszafüreden betöltött szerepét, valamint jelenlegi tárgyi és infrastrukturális feltételeit figyelembe véve, nagylelkű támogatásával hozzájárul intézményünk fejlesztéséhez.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető

Szlovákiában járt a 10. A


Évek óta sokféle pályázatba kapcsolódik be a gimnázium. Ezek közül az egyik a Határtalanul, ami azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek megismerhessék a határon túli magyarlakta vidékeket is. Lelkes osztályfőnökök vállalják a pályázatok megírását, köztük Tóthné Kovács Irén, aki a 10. A-sok vezetője, és nagyon sokat dolgozik azért, hogy diákjai sok-sok élménnyel gazdagodva hagyják majd el az iskolát, ha leérettségiztek.

Tovább a cikkhez

Beszámoló a Törökországi utazásról

A Read, count and play- These skills will take you a long way című Erasmus+ pályázat második találkozója Törökországban, Trabzon városában került megrendezésre, ahova tanárokon  kívül (Hajdu Éva, K.Nagyné Pataki Noémi és Monok Péter)diákok is utazhattak: Kiss Adél, Moldován Dóra, Tudesze Petra, Lázók Zinajda, Szabó Levente és Varga Dániel.

Tovább a cikkhez