SZEDLÁK RICHÁRD NYOLCOSZTÁLYOS GIMNÁZIUMOK SPORTVERSENYE

„Győzni sohasem könnyű, de megpróbálni azért érdemes.”

/Kimi Raikkönen/

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola adott otthont a 2019.szeptember 27-én megrendezett Nyolcosztályos Gimnáziumok Regionális Sportversenyének. A Szedlák Richárd Nyolcosztályos Gimnáziumok Sportversenye érdekes és egyben nagyon értékes színfoltja a résztvevő gimnáziumok oktatási palettájának. Jelentősége vitathatatlan, hiszen olyan pozitív személyiségjegyeket alakíthatunk ki általa, mint a küzdeni akarás, kitartás, mások segítése, csapatszellem, fair play, amit a diákok majd jól kamatoztathatnak a való életben is.

A régióban a nyolcosztályos gimnáziumok együttműködése példaértékű. A nyolc gimnázium-Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium, Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium, Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a versenynek otthont adó, házigazda gimnázium, a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola-diákjai és tanárai már 28 éve különleges közösséget alkotnak a régióban, mely közösséget közös értékrend tart össze, közös cél vezérel. A nyíregyházi, fehérgyarmati, nyírbátori, hajdúnánási és tiszafüredi nyolcosztályos képzési formában tanuló, sport területén tehetséges diákok mérték össze tudásukat, miközben felejthetetlen közösségi élményben lehetett részük.

Szeptember utolsó pénteke, így a sportverseny napja, az Európai Diáksport Napja és a Magyar Diáksport Napja is volt egyben.A rendezvény célkitűzésének- miszerint a testmozgás legyen egyszerű és izgalmas, bárki számára űzhető, diszkriminációmentes és a fair play szabályait tiszteletben tartó, a sportversennyel maximálisan megfeleltünk.

Megtisztelte jelenlétével rendezvényünket F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Ujvári Imre, városunk polgármestere, Vargáné Balogh Irén, alpolgármester asszony, Virág Tibor alpolgármester úr, valamint Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója. Puha Szonja, a Diákönkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és felkérte Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó intézményvezető asszonyt, hogy tartsa meg nyitó beszédét. Ezt követően a Tiszafüredi Mazsorettekért Egyesület-mely művészeti csoportnak lelkes tagjai diákjaink is- színvonalas előadását tekinthettük meg. Köszönet a felkészítésért Bán Melinda művészeti vezetőnek. F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Sági István, tankerületi igazgató is köszöntötte a versenyzőket, majd ünnepélyes ceremóniát a versengés követte. A diákok minden versenyszámban bizonyították rátermettségüket, és hatalmas csatákat láthattunk a helyezésekért viaskodó iskolák között. A verseny három helyszínen zajlott.

Tovább a cikkhez

Jó bőrben vagyunk?

Iskolánk néhány diákja, Kócsik Klaudia és Koltai Kiara 11. A és Farkas Szilvia a 11. B osztályos tanulók Fazekasné Gál Erzsébet tanárnő kíséretében, a Szegedi Tudós Akadémia újabb rendezvényén vettek részt a Tóth Árpád Gimnázium TÁG-Tudor laborjában. A program Dr. Gonda Andrea bőrgyógyász-onkológus szakorvos előadásával kezdődött. Bevezette a résztvevőket a bőrgyógyászat világába, megismertette a diákokkal az orvostudományt, mint pályaválasztási ágat. Az előadását a doktornő saját élményeivel kezdte, bemutatta a különböző betegségeket, amellyel eddigi munkája során találkozott, valamint néhány igen ritka estről is beszélt. Szó esett az anyajegyekről és azok elváltozásairól. A vizsgálatok legegyszerűbb módja a dermatoszkópos vizsgálat, melyet a diákok magukon is kipróbálhattak. A foglalkozás második részében a gyakorlati feladat ujjlenyomat vétele és vizsgálata volt. A bőrérzékelés vizsgálatánál a kétpontküszöb térképét lehetett megállapítani.

Az eseményeket egy online teszttel zártuk, a leggyorsabb és egyúttal a legeredményesebb tanuló ajándékkönyvet nyert.

Várjuk a következő foglalkozást.

Tovább a cikkhez

Kedves 11-12. évfolyamos Diákok!

Negyedik éve működünk együtt a BME-vel. Az együttműködés keretében lehetőségetek van csatlakozni a Mentorprogramhoz. Az IAESTE Hungary és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mentorprogramja kétféle lehetőséget biztosít számotokra, hogy több információval rendelkezhessetek a felsőoktatásról, a főiskolai és egyetemi képzésekről.

Coachingban résztvevő diáknak jelentkezés A Mentorprogram keretein belül lehetőséget biztosítunk középiskolás diákoknak, hogy jelentkezzenek Coach mentoráltnak. A jelentkező diák a jelentkezési formban megadhatja, hogy milyen szakok iránt érdeklődik a műszaki és természettudományos képzéseken belül és ennek megfelelően állítunk mellé egy egyetemi hallgatót, Coach mentort.

A Coach mentor 2-4 hónapig foglalkozik egy diákkal, a diák igényeinek megfelelően. A mentorálás során így a diákok ismeretet szerezhetnek az egyetemi életről, az első félévek kihívásairól, és lehetőséget biztosítunk egy Budapestre való utazásra is, ahol magával az Egyetem épületével is megismerkedhetnek a mentoráltak.

Coaching Mentorok (C-Mentorok): A mentorgárdában lennének olyan mentorok is, akik személyes coachingot is biztosítanának egy közoktatásban lévő 11., vagy 12. osztályos diáknak. A C-Mentornak a következő feladatokat kell kötelező jelleggel ellátnia:

● Minimum egy vagy két hetente egy megbeszélés (skype, telefon stb.), havonta egy személyes találkozó a mentoráltjával.

● Ha szükséges a tanulmányaiban is kisegíti a mentoráltat (a mentorált jövőképének megfelelő szaktudás alapozása itt a cél).

HelpDesk mentori segítség és előadás A Mentorprogram másik része a HelpDesk mentori segítségnyújtás és előadástartás. A HelpDesk mentorok az egyetem különböző karain tanuló hallgatók, akiket egy központi e-mail címen gyűjtöttünk össze, hogy válaszoljanak a középiskolások egyetemi felvételit érintő kérdéseire. Szak rövidítések:

  • ÉMK – Építőmérnöki Kar
  • GPK – Gépészmérnöki Kar
  • ÉPK – Építészmérnöki Kar
  • VBK – Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
  • VIK – Villamosmérnöki és Informatikai Kar
  • KJK – Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar
  • TTK – Természettudományi Kar
  • GTK – Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

E-mail cím: mentor.kerdezz@iaeste.hu

A HD-Mentorok egy levelezőlista segítségével tartják a kapcsolatot a diáksággal. Az összegyetemi és felvételi kérdésekkel kapcsolatos kérdéseket minden héten egy adott felelős válaszolja meg, míg a kari specifikus kérdéseket a 2 főből az adott hétért felelős személy.

Amennyiben jelentkezni szeretnél, keresd az intézményvezetőt!

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető

INTENZÍV ANGOL NYELVI KURZUS

Az EKE Anglisztika és Amerikanisztika Intézetével az EFOP 3.2.14-17-2017 “Nyelvtanulással a boldogulásért- tanulók nyelvtudásának fejlesztése az EKE és a köznevelési intézmények együttműködésében” elnevezésű hároméves pályázat megvalósításában partnerintézményként veszünk részt. Az együttműködés keretében valósítottuk meg augusztus 26-30. között az 5 napos, intenzív, napi 6 órás, összesen 30 órás, angol nyelvi kurzust. A foglalkozások szakmai-módszertani hátterét az EKE tanárai dolgozták ki. A kurzuson résztvevő 10 diák (8-12.évfolyamos) kiemelkedő nyelvtudása és szaktanári ajánlás alapján került a csoportba. A kurzus fő célját megvalósítva, a diákok az emelt szintű angol nyelvi érettségi vizsgán és a nyelvvizsgán is alkalmazható tudással gyarapodtak. A diákok, Póka Anna tanárnő irányításával mini-projekteket, szóbeli prezentációkat, írásbeli feladatokat végeztek. A hangsúly a kooperatív technikákra, a különféle „skill”-ek fejlesztésére és a kommunikációközpontú idegennyelvi kompetencia fejlesztésére helyeződött. A diákok rengeteg pozitív élménnyel zárták ezt a tartalmas hetet. Póka Anna, angol nyelvtanár elismerően nyilatkozott diákjaink nyelvi tudásáról. Hálásan köszönjük a munkáját, valamint köszönjük az EKE-nek a lehetőséget.

Tovább a cikkhez