SIKEREK A BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENYEN – ORSZÁGOS DÖNTŐBEN A GIMNÁZIUM CSAPATA

„Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.”

2019. október 11-én, pénteken rendeztük meg a Bolyai matematika csapatverseny megyei/körzeti fordulóját 3-8. évfolyamos tanulók részére. Az idei tanévben 20 csapat választotta gimnáziumunkat helyszínként. Tőlünk 8 csapat, 30 diák versenyzett.

A 7. osztályos IQ bajnokok csapat (Józsa János Zoltán, Kis Liliána Barbara, Kiss Adél, Tudesze Petra) Jász – Nagykun – Szolnok megyében gimnáziumi kategóriában az 1. helyet szerezte meg, így országos döntőbe jutottak. Felkészítő tanáruk: Szabóné Gyöngy Gyöngyi Veronika.

A 8. osztályos Bűvös négyes csapat (Árvai Csenge, Nagy Tímea, Szűcs Evelin) Jász – Nagykun – Szolnok megyében gimnáziumi kategóriában az 3. helyet szerezte meg. Felkészítő tanáruk: Szabóné Gyöngy Gyöngyi Veronika

A 2019/2020. tanévben a versenyt az egész országban, valamint a határon túlon: Kovászna, Hargita, Bihar, Kolozs és Szilágy megye területén hirdették meg. A tanulók évfolyamonként 4 fős csapatokkal indulhattak megyei/körzeti fordulóban, majd a továbbjutók a Kárpát-medencei döntőn mérik össze tudásukat.

A versenyen nemcsak a felkészülés során szerzett tudásukat mutathatták meg a diákok, hanem azt is, hogy a csapattagok mennyire tudnak együttműködni a nehéz feladatok megoldásában. Mindenki igyekezett a maximumot kihozni magából és csapatából.

A csapatoknak és felkészítő tanáraiknak az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

Köszönjük az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány és az országos szervezők bizalmát, hogy már évek óta helyet adhatunk a Bolyai csapatversenyeknek.

Demján Mária

intézményvezető – helyettes

Kirándulás Karcagra

Ködös reggellel indult a nap, de mire a Györffy István Nagykun Múzeumhoz értünk, már hétágra sütött. A múzeumban a tárlatvezetés alatt megismerhettük a város és a Nagykunság történetét. A paraszt emberek használati tárgyait, eszközeit nézhettük meg a tárlókban. A múzeum épületéből kiszabadulva birtoka vettük a park másik végében lévő játszóteret.  Csak a közös fotózáshoz sikerült a játékoktól elválni. Ezután buszra szálltunk és a lombkorona sétányhoz mentünk. Az út majdnem a fák tetején vitt minket, a séta alatt kis játékos feladatok voltak, amelyeket megoldottunk. A fiúkkal gyorsan az ösvény végére értünk és birtokba vettük a játszóteret, főleg a csúszdákat. Sokan játszottak, de többen csendben beszélgettek, én is. A lányok felfedezték a „zenebarlangot”, ahol a ütős hangszereket énekkel és tánccal kísérték. Én és még néhány fiú letört ágakból, gallyakból építettünk egy túlélő bunkert vészhelyzet esetére. Nem is érzékeltük milyen gyorsan telik az idő (még a telefont sem volt időm elővenni), félegykor ismét buszra szálltuk, hogy haza jöjjünk. Mindenki jól érezte magát, tetszett a kirándulás.

Tovább a cikkhez

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP A GIMNÁZIUMBAN

A jövőnket befolyásoló döntéseink közül talán a legfontosabb, amikor kiválasztjuk, melyik foglalkozás, melyik pálya áll hozzánk legközelebb. Gyakran a felnőttek is évekig keresik a helyüket a munkaerőpiacon, ezért nem meglepő, hogy milyen nehéz ugyanez egy tizenéves diák számára. Másrészt a világ egyre gyorsabb és senki nem szeretne lemaradni. Ez azonban egyre nehezebb. Régen lassabban zajlottak le a változások, így volt időnk megemészteni azokat, és alkalmazkodni hozzájuk. Ma viszont naponta jelennek meg radikális újítások az élet minden területén. Ezért nehéz döntés, hogy mire tanítsuk a fiatalokat, és merre induljanak, ha pályaválasztásról van szó.

Február 15-ével a végzősök számára elérkezik az idő, amikor meg kell hozniuk a döntést, hogy merre induljanak tovább, melyik felsőoktatási intézményt válasszák. Az alsóbb évesek számára is szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a fakultációválasztáshoz, majd a továbbtanuláshoz kellő információval rendelkezzenek majd.

Tovább a cikkhez

RÉSZT VEHETTÜNK A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓN

Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 3. helyezettjeként és különdíjasaként óriási megtiszteltetetés érte két volt diákunkat, Nagy Zsombort és Szűcs Richárdot, valamint az intézményvezetőt, felkészítő tanárt, Dr. Pásztorné dr. Vass Anikót. Meghívást kaptunk az immár harmadik alkalommal Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozóra, valamint Áder János köztársasági elnök úr személyesen gratulált a rangos versenyen elért eredményünkhöz.

Tovább a cikkhez

A csodák itt történnek!

A Szegedi Tudós Akadémia foglalkozásán vettünk részt a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban, 2019. október 16-án Fazekasné Gál Erzsébet tanárnő kíséretében. A téma előadója dr. Turchányi Béla traumatológus, a Magyar Traumatológus Társaság elnöke volt. Betekintést nyerhettünk a baleseti sebészek munkájába, amely a sokszor megrázó látvány mellett a csodaszámba menő gyógyítás és gyógyulás élményét is adja. Rendkívül szórakoztató, élménydús, alkalmanként meghökkentő volt a doktor úr előadása. Sajnos a műcsonton elvégzett csontegyesítő műtéti gyakorlatra csak egy diáknak volt lehetősége, a többiek kivetítőn követhették nyomon a sebészi eljárást.

Tovább a cikkhez

OperaKaland

2019. október 11- én iskolánk 9.A osztálya az OperaKaland- KultúrKaland őszi programsorozat keretein belül megszervezett előadáson vehetett részt, Budapesten. Az opera a mondákból, a történelemből igazságosként megismert királyunk testvérének, Hunyadi Lászlónak történetét dolgozza fel. Tanulóink az előzetes felkészülés alkalmával kialakult izgalommal, az Erkel Színház impozáns környezetében, az ország különböző pontjairól érkező közel kétezer társukkal együtt élvezhették az előadást; többek között olyan neves művészek tolmácsolásában, mint hazánk egyik ismert Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas opera- énekesnője, Miklósa Erika. A történelmi ismeretek bővítésén túl felemelő zenei élményben volt részük.

Tovább a cikkhez

Erasmus nap iskolánkban

Országszerte közel 80 program várta az érdeklődőket október 10-től 12-ig az Erasmus Napokon. Az európai rendezvénysorozathoz idén több mint 40 ország csatlakozott, hazánk pedig bekerült a legtöbb eseményt szervező országok közé. A szakmai és szórakoztató események az Erasmus+ program sokszínűségére hívták fel a figyelmet.

Tovább a cikkhez