V. Városkörzeti Floorball Bajnokság

Az V. Városkörzeti Floorball Bajnokság 2022. 03. 29-én a Kossuth Lajos Gimnáziumban került megrendezésre, amelyre 16 csapat nevezett, két korcsoportban. A bajnokságot Hajdú József, iskolánk volt diákja, diákolimpiai versenybíró segítségével szerveztük meg és bonyolítottuk le. A versenyre való felkészülésben a játékszabályok megismerésében is segítségünkre volt Józsi. Sőt iskolánkat megajándékozta 8 db verseny floorball ütővel és floorball labdával, ami a bajnokság megvalósítását nagyban segítette. Ezt és a sok segítséget ezúton is köszönjük neki!

Tovább a cikkhez

Dr. Czeglédi Csaba előadása

MTA Alumni Program keretében megvalósuló előadás sorozat részeként ma délután nyelvészeti kérdéseké volt a főszerep. Dr. Czeglédi Csaba, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Anglisztika és Amerikanisztika Intézet főiskolai tanára, a nyelvtudomány kandidátusa volt vendégünk. Az előadásának témája: nyelv, kommunikáció, gondolkodás. Előadását hallgatva rádöbbentünk, hogy a kommunikáció természetével, magával a tudománnyal és megismeréssel kapcsolatban mennyi a közismert tévedés. Olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mi a kommunikáció és a nyelv vagy hogy honnan származnak a fogalmak, például mondat vagy szó? Az előadás kötetlen beszélgetéssel zárult.Köszönjük a tartalmas délutánt, a rendkívül élvezetes előadást Dr. Czeglédi Csabának!

Természettudományos verseny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán

2022. március 11-én megrendezett verseny célja volt, hogy a természettudományokat népszerűsítése a tehetséges, középiskolás diákok körében. A Kossuth Lajos Gimnáziumot és Általános Iskolát én képviselhettem ezen a versenyen.

Az első fordulóban, olyan videót kellett készítenem, amelyben egy érdekes kémiai kísérletet mutatottam be. Ez volt a Fekete kígyó kísérlet. A videónak a kísérleten kívül tartalmaznia kellett annak rövid, a versenyző által elmagyarázott tudományos hátterét is.

Tovább a cikkhez

Kulturális nap 2022

A hosszú, szürke téli napok után iskolánk már izgatottan várta az idei március eljövetelét. No nemcsak a napsütötte órák számának növekedése, hanem a színes rendezvények miatt. A tavalyi tanév a veszélyhelyzetre való tekintettel ugyanis elég kevés szórakozási lehetőséget biztosított diákjaink és tanáraink számára. A még keserédes 2021-et hátrahagyva azonban félve ugyan, de kijelenthetjük, hogy 2022 jobban teljesített, legalábbis ami a rendezvényeket illeti. A már hagyománynak számító Kossuth-napok keretein belül ugyanis minden előre eltervezett program sikeresen megvalósult. A csütörtöki sportnapot követően március 4-én, pénteken a kultúráé volt a főszerep a gimnáziumban. A kulturális nap programjai 8 órakor, a tornateremben kezdődtek és egészen 12 óráig tartva szórakoztatták a közönséget.

A nap folyamán iskolánk majd minden évfolyama a fellépők listáján szerepelt, a közönség igen nagy örömére.

Tovább a cikkhez

GIMNÁZIUMUNK GYŰJTŐPONTKÉNT CSATLAKOZOTT A CSEPPETSEM! PROGRAMHOZ

Ökoiskolaként kiemelt célunk a környezetvédelem, a fenntarthatóság. Ennek érdekében minden lehetőséget megragadunk tanórai, tanórán kívüli programok, tevékenységek révén, hogy diákjaink ökotudatos szemléletmódját fejlesszük. Gimnáziumunkban rendszeresen gyűjtünk papírt, elemeket, régi elektronikai hulladékot műanyag kupakokat is, szelektív hulladékgyűjő edényeket helyeztünk el a folyosókon. Minden évben csatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a Fenntarthatósági Témahét programjához. Fontosnak tartottuk, hogy gyűjtőpontként  környezetünk megóvásához egy újabb tevékenységgel hozzájáruljunk.

Tovább a cikkhez