Beszámoló spanyolországi utazásunkról

2022. május 16. és 21. között a Kossuth Lajos Gimnázium 5 diákja (Szabó Panna Bíborka, Szabó Veronika, Szabó Viktória, Farkas Noémi és Varga Vanessza) valamint 2 pedagógusa (Hajdu Éva Mónika és Monok Péter) Spanyolországba utazott, hogy részt vegyen a Be the solution to pollution című Erasmus pályázat következő találkozóján.

A rövid repülőút után Barcelona felfedezése volt a cél az első nap délelőttjén. Először a Gaudi által fémjelzett Park Güell-be látogattunk el, ahol megnéztük a furcsa, de mégis különleges építményeket,  műalkotásokat. Ezután a Sagrada Familia még mindig befejezetlen monumentális építményét  csodálhattuk meg. A délutánt a La Rambla-n töltöttük, ajándékokat vásárolva. Este érkeztünk a fogadó intézmény elbűvölő városába, Sant Celoniba, ahol a fogadócsaládok már várták diákjainkat.

Tovább a cikkhez

London Bridge (TITOK) angol nyelvi tesztverseny országos döntőjének eredménye

A London Bridge(TITOK) három fordulós, országos angol nyelvi tesztverseny országos döntőjén ismét remekeltek diákjaink.

Jakab Levente(8.A) 2. helyezés, felkészítő tanár: Monokné Andrási Edit
Kovács Kitti (8.A) 5. helyezés, felkészítő tanár: Monokné Andrási Edit
Sári Boglárka (7.A) 7. helyezés, felkészítő tanár: Bekéné Németh Tímea
Fehér Viola (7.A) 8. helyezés, felkészítő tanár: Hajdu Éva Mónika

Gratulálunk!

„Fásítottunk”

„Fásítottunk” (A tanév végéhez közelítve nem kell rosszra gondolni!)A faültetés hagyományosan a jövőbe vetett bizalom kifejeződése. Pedagógiai Programunkban és Ökoiskolaként is megfogalmazott célunk a természetvédelem, az iskolai környezetünk megóvása, szépítése, „zöldesítése”. Az osztályok által kiválasztott, megvásárolt fák és bokrok elültetése és későbbi gondozása segíti a diákok szemléletformálását, reméljük, hogy számukra a természeti környezet megóvása érték lesz. Az intézményvezetés és a reál munkaközösség tagjai (dr. Ceglédi Erzsébet, Szabó Anikó Ildikó, Szabóné Gyöngy Gyöngyi) által meghirdetett kezdeményezéshez csatlakoztak osztályok: 11.A, 8.A, 10.B és C (3 db magnólia); 7.A (2 db tuja); 12.A, 12.B, 9.A, 8.B, 11.B (5 db juhar). Az osztályok által felajánlott összeg: 90.000ft. Az iskola vezetése pedig 3 db gömbjuhart vásárolt 75.000ft értékben. Köszönjük minden osztálynak és az iskola vezetésének, hogy szépülhetett környezetünk.

Beszámoló finnországi mobilitásunkról

2022. május 7. és 12. közötti időszakban a Think Global, Act Local című pályázat keretében Finnországba utaztunk, hogy részt vegyünk a projekt soron következő találkozóján.

Miután 2022. márciustól a járványhelyzet lehetővé tette az utazásokat, így az áprilisban szervezett magyarországi találkozó után 2 héttel a finn partnerekhez látogattunk el. A találkozó témája a „Green me” témakör lezárása és a „Green homes” téma megnyitása volt.

Az egész napos utazás és némi bőröndös kaland után (a poggyászaink a következő járattal érkeztek) késő este érkeztünk meg Nykarleby-be, ahol a fogadó intézmény található.

Tovább a cikkhez

Francia-német kvíz

Iskolánk 4 fős csapata 35. helyen végzett a Goethe Intézet és a Francia Intézet által szervezett francia-német vetélkedőn. 280 csapat nevezett az online formában idén első alkalommal lebonyolított megmérettetésen, ahol a diákok francia és német nyelven válaszoltak a francia és német kultúrával és gasztronómiával, nyelvekkel, földrajzzal, történelemmel és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre. A helyes megoldáson kívül a gyorsaság is fontos volt ezen a versenyen, hiszen a sok azonos pontszámot elért csapat közül az került előbbre, aki gyorsabban tudta a feladatsort megoldani. 37 kérdést kaptak a tanulók, csapatunk 33 pontot ért el és 43 perc alatt tudták megoldani a teljes sort.

Gratulálunk a versenyző diákoknak és felkészítőiknek.

Csapatunk tagjai:

Bugán Zsófia 10. B
Kovács Vivien 10. B
Mucza Liliána 10. B
Szűcs Evelin 10. A

Szaktanáraik: Darmos Krisztina francia szakos, Hegedűsné Trázsi Mária német szakos tanárnők