KÖZÉPISKOLAI MTA ALUMNI PROGRAM KERETÉBEN TARTOTT ELŐADÁST DR. CSÖRSZ RUMEN ISTVÁN A TISZAFÜREDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUMBAN

Az idei tanév 2. MTA Alumni Program keretében szervezett előadásán vehettek részt gimnáziumunk diákjai és pedagógusai. November 28-án Dr. Csörsz Rumen István a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet munkatársa, régizenész, irodalomtörténész, a Musica Historica együttes alapítója volt a vendégünk. 2001 óta az MTA Irodalomtudományi Intézetének XVIII. századi Osztályán dolgozik; 2011 óta főmunkatárs. Kutatási területe: a régi magyar énekelt költészet, a XVIII–XIX. századi közköltészet variálódása, a közép-európai metrikai és dallamrendszerek. Számos könyv és cikk szerzője, illetve társszerzője. Kutatásaiért és együttesvezetői munkájáért 2003-ban elnyerte a Magyar Régizenei Társaság díját, a Tinódi-lantot, 2009-ben pedig a Balassi-emlékérmet. Kutatásai elismeréseképp 2007-ben Akadémiai Ifjúsági Díjat, 2012-ben Bolyai-plakettet kapott. Az előadót Bukta Erzsébet, a Humán Munkaközösség vezetője mutatta be.

Tovább a cikkhez

Európai Hulladékcsökkentési Hét: Újra gondoltuk – jó lesz ez még valamire! 2. rész

A témahét kezdeteként a Művelődési Ház munkatársai, a Vízfolt klub és a Makramé szakkör tapasztalt tagjai segítségével leshettek be diákjaink a kézműves fortélyokba. A hét további részében a gimnázium pedagógusai folytatták a kézműves foglalkozások sorát.

Az újrahasznosítás jegyében bontott és maradék fonalakat használtunk fel madárkák készítéséhez. 5-6-os diákok, az arra járó idősebb tanulók lelkesen gyártották a fonalkupacokat, ragasztották a gyöngyszemeket, kötözték össze képzeletbeli vagy az igazihoz hasonló kismadarakká. Gacsal Lilla és Szabóné Gyöngy Gyöngyi tanárnők segítségével egész csicsergő hadsereg készült.

Technika órán a 7-esek folytatták a szárnyasok készítését Szász Bettina tanárnő és Gyenge László tanár úr irányításával, majd a 10.A-sok is készítettek egy madársereget Dékányné Szabó Enikő és Szabóné Gyöngy Gyöngyi tanárnőkkel. Az elkészült művek nagy részét a készítőik jótékony célra ajánlják fel.

Tovább a cikkhez

Erasmus+ találkozó Törökországban

A Kossuth Lajos Gimnázium öt diákja (Árvai Péter, Dorcsák Lili, Kiss Ajsa Málna, Nagy Csanád Zoltán és Samodai Bíborka Janka) valamint két pedagógusa (Monok Péter és Monokné Andrási Edit) egy tartalmas hetet tölthetett Törökországban a ’Be the Solution to Pollution’ című Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó alkalmából.

A kiutazásra november 19. és 27. között került sor. Az első napunkat Antalyában töltöttük, ahol megismerkedtünk a város főbb látnivalóival, majd továbbutaztunk Adana városába, amely otthont adott a találkozónak. A partneriskola, amelyet meglátogattunk, Ceyhan városában található. Megérkezésünkkor már messziről hallottuk a török zenét: egy néptáncbemutató fogadott minket, ahol mi is részt vettünk a közös táncban.

Ezután megismerkedtünk az iskolával, ugyanis a török diákok csoportjai vezettek körbe minket az épületben. Megnézhettük a tantermeket, találkozhattunk diákokkal, bepillanthattunk tanórákba, valamint Törökországról, azon belül a régióról és Adana városáról egy bemutatót láthattunk.

Tovább a cikkhez

Európai Hulladékcsökkentési Hét: Újra gondoltuk – jó lesz ez még valamire! 1. rész

2022. 11. 21-22-én a Kovács Pál Művelődési Központ munkatársai, a Vízfolt klub és a Makramé szakkör tagjai látogattak el gimnáziumunkba. Saját alkotásaikból állítottak össze egy gyönyörű kiállítást, melyet két napon keresztül tekinthettek meg az érdeklődők. A kiállítást Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó és Zám Lajosné nyitotta meg. A bemutatott tárgyak különböző technikákkal készültek, volt köztük patchwork, horgolás, kötés, amigurumi, makramé stb. A tárgyak jó része maradék vagy újrahasznosított alapanyagokból készült

A két nap alatt szinte minden diákunk megcsodálhatta a kiállított ágytakarókat, játékokat, mesefigurákat, karácsonyi díszeket, ruhadarabokat, táskákat, használati eszközöket. Közben a kiállítás alkotói kézműves foglalkozásokra invitálták a látogatókat.

Tovább a cikkhez

Újabb európai uniós témájú vetélkedőn jeleskedtek gimnáziumunk diákjai

Európai Parlament Nagykövet Iskolájaként megragadunk minden lehetőséget arra, hogy diákjaink versenyeken is megcsillogtathassák tudásukat. László Cecília, a szolnoki Europe Direct Iroda igazgatójának felkérésére jelentkeztünk a „EUROPE-WIDE QUIZ” vetélkedőre. 2022.11.17-én a 27 európai uniós tagállam diákjai mérték össze tudásukat földrajz, történelem, politika, szociológia, kultúra témakörben. A verseny angol nyelven folyt, a diákok 3 másik tagállamból származó diákkal (18-27 év) alkottak egy-egy csoportot. Mind a 3 végzős diák középfokú komplex nyelvvizsgával rendelkezik, így nagy biztonsággal használták az angolt, mint közös nyelvet. A verseny tesztelte a diákok európai unióval kapcsolatos tudását, főleg a 2022-es évben történt eseményekre, történésekre fókuszálva. A 20 versenyző csapatból Szabó Konrád Előd csoportja 1. helyezést érte el, Tudesze Márk csoportja 4., Fejes-Nagyfejeő Leventéé pedig 6. helyen végzett. Felkészítő tanár: Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó. Nagyon büszkék vagyunk a kiemelkedő eredményt elért diákjainkra, akik nem hétköznapi témákban, angol nyelven is képesek kifejteni véleményüket, tudnak érvelni és bizonyítják széleskörű tájékozottságukat.

Tovább a cikkhez

Európai Hulladékcsökkentési Hét programjai a gimnáziumban

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó intézményvezető nyitotta meg a Vízfolt Klub kiállítását, valamint köszöntötte a szervezésben és a programok megvalósításban közreműködőket: Zám Lajosné Ildikót, a Kovács Pál Művelődési Központ igazgatóját, Szabóné Gyöngy Gyöngyit a reál munkaközösség vezetőjét, valamint a Vízfolt Klub tagjait. „Gimnáziumunk Ökoiskolaként különösen nagy hangsúlyt fektet diákjaink ökotudatosságának fejlesztésére, ezért tanórai és tanórán kívüli tevékenységek révén igyekszünk felhívni a diákok figyelmét egy tisztább, élhetőbb környezet megteremtésére, megtanítani számukra azt, hogy hogyan, milyen tevékenységek révén tudjuk ökológiai lábnyomunkat csökkenteni. A 2022-es év, az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek is kiemelt témája a körforgásos és fenntartható textíliák. Ennek szellemében olyan programokat szerveztünk az előttünk álló három napra, melyek középpontjába a textilek, ruhák újrahasználata és újrahasznosítása, élettartamuk növelése kerül, valamint minden egyéb a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó tevékenység.”

A diákok a Vízfolt Klub tagjainak segítségével belekóstolhatnak a következő tevékenységekbe: makramézás, horgolás, géppel és kézzel varrás, mikulás csizma készítése pelenkaöltéssel, gomb felvarrása. Zámné Ildikó irányításával origamiznak majd teatasakokból, Gacsal Lilla és Szabóné Gyöngy Gyöngyi tanárnőkkel fonal madárkát készítenek, Hegedűsné Trázsi Mária óráján pedig sminktörlő korongot készítenek.

Köszönjük minden résztvevőnek az előttünk álló rendkívül tartalmas és hasznos hetet!

Tovább a cikkhez

Természettudományos kísérletek a beiskolázási nyílt napon:

A „kémiai kísérletek” szakkörre idén meglepően sokan jelentkeztek. A 11-12-es fakultációsok mellett több 9-10-es, kémiát szerető tanulók is járnak a délutáni foglalkozásra. A csoporttagok kb. fele a nyílt napon háztartásunkban is megtalálható anyagok segítségével kísérleteket mutatott be a gimnáziumunkba látogató, érdeklődő diákoknak. Nagyon ügyesen dolgoztak, szakszerűen magyarázták el a jelenségeket. Az óra második felében a vendégek is lelkesen próbálták ki a számukra leginkább tetsző kísérleteket.

A bemutatón részt vettek: Moldován Dóra (12.A), Veres Bianka (12.A, Gyöngy Blanka, Pásztor Fanni Miléna, Szabó Nóra (11.A), Ragályi Laura (11., B)Hegedűs Réka (10.A), Beke Botond Zsigmond (9.A), Fábián Boglárka, Kovács Péter, Lendvai Lívia (9.B)

A bemutatót segítették: Dr. Ceglédi Erzsébet, Szabó Anikó Ildikó, Szabóné Gyöngy Gyöngyi

Tovább a cikkhez

Véradás a gimnáziumban

2022. november 17-én a Magyar Vöröskereszt által rendezett soron következő véradás helyszínéül gimnáziumunk immár negyedik alkalommal szolgálhatott. A véradókat apró süteménnyel, üdítőitalokkal, ásványvízzel várták a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei ezzel is kellemesebbé téve az ott töltött perceket.

A véradás nyitott volt, aki szeretett volna a lakosság közül részt venni megtehette, de nem csak az iskola dolgozói, hanem a már 18 évet betöltött diákok is. Hét tanuló élt is ezzel a lehetőséggel, példát mutatott önzetlen segítségével. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Köszönjük a szervezést és együttműködést Varga Sándorné Adrigán Juditnak!

“4 for Europe” verseny

Az uniós vonatkozású “4 for Europe” verseny 1. fordulóján 253 csapat mérte össze tudását. 3 megye (Szabolcs-Szatmár, Hajdú -Bihar és JNSZ) 52 csapatából a 10 legjobb csapat versenyzett ma Debrecenben, a regionális döntőben. Gimnáziumunk “Junior Nagykövetek”csapata( Hajdu Anna, Moldován Dóra, Kovács Péter, Fodor Zsombor) 5. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

Gratulálunk!