„MŰANYAGOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS KARAKTERIZÁLÁSA”

DR. DEÁK GYÖRGY ELŐADÁSA

A Magyar Tudományos Akadémia Alumni programjának keretében iskolánkban 2021. szeptember 27-én Dr. Deák György – a Debreceni Egyetem nyugalmazott docense – tartott előadást a műanyagok 21. századi felhasználási lehetőségeiről. Tanár úr az előadás elején kiemelte, hogy ő is szorosan kötődik gimnáziumunkhoz, hiszen az azóta már legendássá vált ,,Puskás osztály” egyik tagja. A rövid elméletii bevezető során megismerhettük a műanyagok százéves történetét, szerkezeti felépítésüket, alkalmazási módjaikat, gyártástechnológiai felhasználásukat. Ezt követően az érdeklődő diákoknak és pedagógusoknak alkalma volt egyszerű, de látványos kísérletek elvégzésére.

Az előadás során kiemelt szempont volt a környezetvédelem fontosságára való felhívás, a tudatos vásárlói szokások kialakítása. Tekintettel arra, hogy közel száz tanuló vett részt az előadáson, így a pályaorientációs szempontok is előtérbe kerültek.

Az előadó mindvégig igyekezett a kémia és a vegyészet iránt érdeklődők számára vonzóvá tenni ezt a tudományterületet. Az előadás minden jelenlévő számára maradandó élményt nyújtott.

Köszönjük a színvonalas előadást.