Kérdezze meg a jövő gyógyszerészét!

Ezzel a címmel tartott előadást a Kossuth Lajos Gimnázium egykori tanulója, Tasi Vanda. Ő most a Debreceni Egyetem negyedéves gyógyszerész hallgatója.

A következő témákat érintette az előadása során: öngyógyítás, a gyógyszerek és mellékhatásaik, valamint a Covid-19.

Kitért a gyógyszerek fajtáira, megmagyarázta mi a különbség a homeopátiás, fitoterápiás gyógyszerek között. Mi számít ideális gyógyszernek? Milyen alkalmakkor használhatunk vény nélkül kapható gyógyszereket? Mit tehetünk a lejárt gyógyszerekkel?

Ellátott bennünket életmódtanácsokkal. Felvázolta az étrendkiegészítők, vitaminok, teák pozitív hatásait. Kevésbé súlyos betegségek esetében öngyógyítást is végezhetünk. Az öngyógyítás során az egyén az orvos által nem diagnosztizált és receptre fel nem írt gyógyszert alkalmaz betegségének kezelésére. Ennek előnyei az időtakarékosság, az, hogy a beteg növelheti a saját egészsége iránti felelősségérzetét és viszonylag olcsóbb, mintha jelentős pénzösszeget fizetünk ki különböző gyógyszerekért.

Vannak azonban hátrányai is az öngyógyításnak, például a gyógyszermellékhatások előfordulása, a gyógyszerkölcsönhatások növekedése, a téves diagnózis miatt a gyógyulás elmaradása, esetleg a betegség súlyosbodása. Sőt előfordulhat az adagolási hiba miatt toxikus hatóanyag koncentráció kialakulása a vérben, esetleg a túl alacsony dózisok miatt elmaradhat a gyógyulás.

A Covid vírussal kapcsolatban elmondta, hogy ez a vírus elsősorban az állatok közül a madarakat és az emlősöket támadja meg.

A Covid vírusnak 7 ismert típusa van, ezek közé tartozik a nátha kórokozója is. Először a SARS cov-1, majd a SARS cov-2 terjedt el. A Mers-cov a Közel-Keleten jelent meg, Szaúd-Arábiában. Ezt a teve terjesztette az emberre.

A jelenlegi járványért a Covid-19 felelős. Ez ellen a vírus ellen a védekezésben segítséget nyújthat a D vitamin szedése, és a fertőtlenítőszerek használata. A bíborlevelű kasvirág, szintén jó immunerősítő.

A Covid helyzetről a legmegbízhatóbb tájékoztatási oldal: a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala.

Az előadás nagyon érdekes volt, sok új információval gazdagodhattunk.

Moldován Dóra 11.A