GIMNÁZIUMUNK GYŰJTŐPONTKÉNT CSATLAKOZOTT A CSEPPETSEM! PROGRAMHOZ

Ökoiskolaként kiemelt célunk a környezetvédelem, a fenntarthatóság. Ennek érdekében minden lehetőséget megragadunk tanórai, tanórán kívüli programok, tevékenységek révén, hogy diákjaink ökotudatos szemléletmódját fejlesszük. Gimnáziumunkban rendszeresen gyűjtünk papírt, elemeket, régi elektronikai hulladékot műanyag kupakokat is, szelektív hulladékgyűjő edényeket helyeztünk el a folyosókon. Minden évben csatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét és a Fenntarthatósági Témahét programjához. Fontosnak tartottuk, hogy gyűjtőpontként  környezetünk megóvásához egy újabb tevékenységgel hozzájáruljunk.

A CSEPPETSEM! PROGRAM a lakosság körében keletkező használt sütőolaj települési szintű, hálózatos rendszerű begyűjtését tűzte ki céljául. A Biotrans Kft. által összegyűjtött anyagot Magyarországon dolgozzák fel, így a program a hazai körforgásos gazdaságot erősíti – jelentős környezetvédelmi hasznán túl. Az összegyűjtött anyag 100%-ban újrahasznosítható: biodízel alapanyag készül belőle.

A CSEPPETSEM! PROGRAM „cseppmentes”: az anyagokat nem önteni kell, hanem lezárt csomagolásban (műanyag palack vagy befőttesüveg) kell a gyűjtőbe helyezni, így kizárható a gyűjtő környezetének beszennyezése. Nem csak a használt sütőolaj, hanem a sütőzsiradék, kókuszolaj, pálmaolaj, vaj és margarin is belekerülhet a gyűjtőbe, így a környezet nem csak a sütőolajtól, hanem egyéb, környezetre káros anyagoktól is megszabadulhat. A Hulladékgazdálkodási Törvény lehetővé teszi oktatási intézményekben gyűjtőpontok létesítését. Karcagon hamarosan megjelenik a város gyűjtőrendszere is.

A környezetre káros használt sütőolajat nem csak intézményünk diákjai és dolgozói helyezhetik el a gyűjtőedényben, hanem városunk lakosai számára is adott a lehetőség
Kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk környezetünk megóvása érdekében!

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó
intézményvezető