Kulturális nap 2022

A hosszú, szürke téli napok után iskolánk már izgatottan várta az idei március eljövetelét. No nemcsak a napsütötte órák számának növekedése, hanem a színes rendezvények miatt. A tavalyi tanév a veszélyhelyzetre való tekintettel ugyanis elég kevés szórakozási lehetőséget biztosított diákjaink és tanáraink számára. A még keserédes 2021-et hátrahagyva azonban félve ugyan, de kijelenthetjük, hogy 2022 jobban teljesített, legalábbis ami a rendezvényeket illeti. A már hagyománynak számító Kossuth-napok keretein belül ugyanis minden előre eltervezett program sikeresen megvalósult. A csütörtöki sportnapot követően március 4-én, pénteken a kultúráé volt a főszerep a gimnáziumban. A kulturális nap programjai 8 órakor, a tornateremben kezdődtek és egészen 12 óráig tartva szórakoztatták a közönséget.

A nap folyamán iskolánk majd minden évfolyama a fellépők listáján szerepelt, a közönség igen nagy örömére.

Az előadók bemutatása és a műsor vezetése ismételten Kátai Andrea tanárnő feladata volt, aki mint mindig, most is remek konferansziének bizonyult, hiszen a váratlan helyzeteket humorosan és könnyedén oldotta meg.

A nap nyitásaként egy szívet melengető zongorajátékot hallgattunk meg, melyet Kasza Imre 9.B osztályos tanuló adott elő. Ezt követően a humoré lett a főszerep, a gólyaavatón kis mignononként debütált 5.a osztály most boszorkánnyá változott és varázsolt el minket bájos műsorával.

A 7.a osztály is lebuktatott egy boszit, ők ugyanis egy jelenetet adtak elő a Gyalog galoppból. Nem volt hiány táncos bemutatókból sem, a 7.a osztályos Lajtos Szabina és Farkas Noémi mazsorettet, míg a 10. B osztály néhány tanulója zumbát mutatott be.

S ha mindez nem lett volna elég, a 8.ab osztály egy igen színvonalas, angol nyelvű Shakespeare-feldolgozást vitt színpadra.

Rövid szünet után a zenéé és a humoré lett a főszerep. Ladányi Olivér 10.B osztályos tanuló zongorajátéka után a KLG gyermek kamarakórusa, majd a 6.a osztályos Gacsal Vanda és Erős Anna duettje következett. A 10.A osztály egy igen ironikus előadás segítségével mutatta be a férfiak és nők közti különbségeket, majd kulturális szakadékokat áthidalva a 9.A osztály tartott számunka székely nyelvleckét. A 10.B osztály pedig Lackfi János nyomán inspirálódva verseket, meséket adott elő „másképpen”. A műsort egy rendkívül színvonalas dalválogatás zárta, melyet a 12.B osztályos Czinege Izabella, a 10.A osztályos Lányi Zsolt, valamint a 8.a osztályos Rácz Márk adott elő. A trió az elmúlt évek legnagyobb magyar slágereit dolgozta fel, mely igen méltó zárását adta a napnak, s persze a közönséget is elkápráztatta és a másnapi Kossuth-bálra hangolta.

A délelőtt tehát remek hangulatban telt, öröm volt látni mind a fellépők, mind pedig a közönség arcát, összenevetni egy-egy mulatságos pillanaton vagy éppen büszkén tekinteni a kiemelkedően tehetséges diákjainkra.

Veres Enikő