Otthonról hazamegyünk…

Iskolánk negyvenhat tanulója és négy pedagógusa a Határtalanul program Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak pályázat keretein belül öt napot tölthetett el Szerbiában.

2022. május 23- án indult útnak a csoport. Az egy hét alatt két csodálatos helyen, Zentán egy panzióban és egy római kort idéző archaikus parkban voltunk elszállásolva.

Az öt napban olyan helyszíneket nézhettünk meg, mint Szabadka belvárosa, a magyar szecessziós Városházával, a méltán híres Zsolnayak által készített kék és zöld szökőkutakkal, Zenta, Nándorfehérvár, Galambóc, Pétervárad, Újvidék, illetve lehetőségünk nyílt a gyönyörű Vaskapu-szorosban is hajókázni. Felelevenítettük történelmünk nagy pillanatait: a zentai csata eseményeit, a nándorfehérvári diadal mozzanatait, megismerkedhettünk az élni akaró vidék példaképének számító Tóthfaluval. A Kosztolányi szobránál elhangzó verssorok, a „legnagyobb magyar” alakjának felidézése, az adott helyszíneken elhangzottak maradandó élménnyel gazdagítottak bennünket.

A pályázat és a kirándulásunk célja is az volt, hogy diákjaink megismerkedjenek az ott élő magyarság életével, mindennapjaival, a kisebbségi lét nehézségeivel.

Helyi vezetőinknek köszönhetően számunkra egyértelművé vált az anyaországhoz való ragaszkodásuk; származásukhoz, anyanyelvükhöz, magyarságukhoz való kötődésük. Ők példát mutattak nekünk identitásuk mélységéről, diákjaink pedig tudásukkal, empátiájukkal és magatartásukkal méltó módon képviselték városunk mellett hazánkat is.

A történelmi és egyéb nevezetességek bejárása tovább mélyítette és megmutatta közös múltunk gyökereit, az emlékművek, nemzeti nagyjaink szobrainak megkoszorúzása, nemzeti himnuszunk többszöri fölcsendülése mindenki szemébe könnyeket csalt. A gyerekekben is megfogalmazódott: „Mai magyar fiatalként ott állni, bejárni azokat a helyszíneket, melyhez gyökereink kötnek, felbecsülhetetlen és egyben felejthetetlen.”

Az előkészületekkor végig Szerbia volt „kultúrmissziónk” célja. Hazatérve nem maradt olyan résztvevő, akiben ne tisztázódott volna le nemzeti múltunk, hagyományaink ismeretének, tiszteletének és továbbadásának jelentősége, illetve Szerbia és a Délvidék megnevezés közötti különbség. A tanulmányi kirándulás végére diákjaink magyarságtudata átértékelődött, elmélyült.

Utazásunk „jelmondata” végül ez lett: „Otthonról hazamentünk!”