Országos Tájékozódási Futó Diákolimpia 2017- Sopron

Idén áprilisban került sor a Jász- Nagykun- Szolnok megyei Tájékozódási Futó Diákolimpiára, ahol Szabó Zsolt 10. A osztályos tanuló a fiú V korcsoportban megyei bajnoki címet szerzett. Ezáltal bekerült az országos diákolimpiai döntőbe.

A döntő két külön futamát rövid- és normál távon, valamint a váltóversenyt a diákolimpiától független un. kísérő versennyel együtt Sopronban rendezték meg a hétvégén. Az első napon, szombaton, a rövidtávon a város egy frekventált helyén, a Lővér Strandfürdőt körülvevő parkos üdülőövezetben és arborétumban több mint 500 diák versenyzett.

A népes mezőnyben Szabó Zsolt a 46. helyen végzett, ami elismerésre méltó szép teljesítmény. Délután mindenkinek lehetősége volt ingyenesen strandolni, vagy akár szurkolni a váltóversenyen induló csapatoknak. Mivel megyénkből nem indult váltócsapat, mi egy helyi nevezetességet néztünk meg a Taródi-várat. A várat még a múlt század közepén kezdte el építeni egy helyi vállalkozó, akinek eltökélt szándéka volt, hogy Sopron város régi történelmét is bemutassa az épületben különféle tablók, fotográfiák segítségével. Valamint a környék gazdálkodóinak használati eszközeit is kiállította a modernkori várban, amely zömében betonból és kőből készült el.

Másnap a normáltávú versenyt egy Sopron melletti erdőségben rendezték, ahol a napos, meleg idő és a nagyon szintes, néhol sűrű bozóttal benőtt terep nehezítették a futók dolgát. A rendezők a megszokottól eltérő módon több ellenőrző pontot is a fákra felrögzítve helyeztek el, amiket nem volt könnyű megtalálni. Szabó Zsoltnak sajnos csak a pálya 2/3-át sikerült teljesítenie, így ezen a futamon nem lett értékelhető eredménye. Mindennek ellenére kitett magáért.

Gratulálok a rövidtávon elért szép eredményéhez és sikeres versenyzést kívánok a közelgő V. Tisza-tó Kupán való versenyzéséhez!

 

Gyárfás Csaba

a KLG Tájfutó Sportcsoport vezetője