EMLŐ ÉS HERE ÖNVIZSGÁLAT FONTOSSÁGA

Intézményünkben fontosnak tartjuk az egészségnevelést, melynek elveit és céljait a Pedagógia Programunkban is rögzítettünk.  Fő célunk testi, pszichikai, szellemi szempontból egészséges fiatalok nevelése, személyiségfejlődésük, a társadalomba való beilleszkedésüknek segítése. Igyekszünk megismertetni a tanulókkal az egészségre kedvező és káros tényezőket, a betegség-megelőzési módokat, eljárásokat, tudatosítani a tanulókban az egészséges életmód szabályait, normáit, a pozitív beállítódásokat. Élethelyzetet, szituációk bemutatásával és elemzésével fejleszteni szemléletüket, viselkedési normáikat, erkölcsiségüket, önmaguk és mások iránti felelősségüket. Megértetni a tanulókkal a rend, a tisztaság, a fegyelmezett élet élethosszabbító szerepét, jelentőségét. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra. Osztályfőnöki órák keretében- akár meghívott szakemberek közreműködésével is- valamint testnevelés, kémia és biológia órákon az egészséges életmóddal összefüggő témákra hívjuk fel diákjaink figyelmét: dohányzás, a dohányzás ártalmassága, egészségügyi vonatkozásai, az alkohol, alkoholizmus, az alkohol élettani hatásai, drog, a drogok osztályozása, út a függőségtől a leszokásig az egészséges életmód, az egészség, egészséges táplálkozás, vitaminok és a mozgás, felkészülés a családi életre, nemi fejlődés a nemi betegségek és azok veszélyei.

Hagyományteremtő szándékkal az elmúlt tanévben az „Egészségnap” programunk keretében meghívott vendégek tájékoztatásának segítségével hívtuk fel diákjaink figyelmét a droghasználat, valamint a dohányzás veszélyeire, az egészséges életmódra, az egészséges táplálkozás fontosságára és egyéb egészséggel kapcsolatos fontos problémára.

2017.november 13-án, az első órában a 9-12. évfolyam prevenciós előadást hallgathatott meg, ami a here- és emlőönvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet. Az előadást dr. Osváth Péter, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet urológus szakorvosa tartotta, a rendezvény megszervezését segítette Kara Hedvig, a Tomajmonostorai Egészségfejlesztési Intézet vezetője, valamint Kiss Ildikó védőnő és Tóthné Kálmán Erzsébet vezető védőnő. Köszönetünket fejezzük ki még Kovácsné Fórizs Emesének, a Rákellenes Liga helyi vezetőjének.

Az előadók képekkel és kisfilmmel szemléltették a téma fontosságát, a gyakorlati tudnivalókat a hét folyamán – osztályfőnöki órákon- mulázson is bemutatták a diákoknak. Ezzel is rámutattak az önvizsgálat fontosságára.

Sajnos ez a korosztály sem védett már azon betegségektől, amelyekben Magyarország az élen jár. Reméljük, hogy az így megszerzett tudás hozzájárul a diákok tudatos, egészséges felnőtt életéhez.

 

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető