MATASTIK GYŰRŰT KAPOTT VIRÁGNÉ JORDÁN MÁRIA

INTÉZMÉNYVEZETŐI MÉLTATÁS

Virágné Jordán Mária a tantestület egyik legaktívabb tagja. Odaadó munkájával fontos szerepe van közösségünk formálásában. Életvidám természete, lelkesedése komoly hajtóerő az iskola mindennapjaiban. A könyvtárosi végzettsége megszerzése óta elkötelezte magát választott hivatásának.  Több évtizeden át minden tisztségében helytállva vívta ki magának a tantestület és a város megbecsülését. Műveltsége, szakmai és közéleti tevékenysége, kapcsolatkészsége révén hathatósan hozzájárult a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola működéséhez.

Alma matere a Kossuth Lajos Gimnázium volt, innen ered szoros kötődése az intézményhez. Az itt megszerzett érettségi után a debreceni Tanárképző Főiskolán, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. Virágné Jordán Mária rendkívül sokoldalú egyéniség, könyvtáros, könyvtárvezető, könyvtárismeretet tanító pedagógus, utazás és turizmus tantárgy meghonosítója a gimnáziumban,a tankönyvrendelés lebonyolítója. Osztályfőnökként is tevékenykedett, több alkalommal vett át osztályokat, mert a megbízott osztályfőnök távozott, illetve volt idegenforgalmi osztálya és 8 éven át kísérte két éve ballagott osztályát. Volt tanítványai tisztelik, becsülik, szívesen keresik fel még mai napig is. Pedagógiai sikerének titka őszintesége, kiegyensúlyozott személyisége. A városi mazsorett csoport elnöke, aki értékőrző és értékteremtő munkájával közel harminc éven át hozzájárult Tiszafüred város és a Kossuth Lajos Gimnázium szellemi és tárgyi örökségének közvetítéséhez.

Könyvtárosként szakmai tevékenysége 1977-ben kezdődött. Tiszaörvényen klubkönyvtár vezetőként dolgozott közel 10 éven keresztül. A klubkönyvtáron belül működött gyermekklub, ifjúsági klub, nyugdíjas klub és egy fotószakkör. Szórakoztató rendezvényeken kívül ismeretterjesztő előadásokat, kirándulásokat szervezett a csoportok részére, illetve a település lakosainak. 1987. augusztus 1-től a tiszafüredi Művelődési Központban dolgozott művészeti előadóként, illetve igazgatóhelyettesként, ahol főként a gyermekek részére szervezett programokat. 1988. szeptember 1-től a Kossuth Lajos Gimnáziumban kezdett könyvtáros tanárként. Az 199l-es tanérvtől indult el a gimnáziumban a nyolcosztályos tagozat, ahol az ötödikeseknek könyvtárismeretet tanított. A hatodikosok az alapvizsgán a magyar nyelv és irodalom mellett könyvtárismeretből is vizsgáztak egészen a 20l4-2015-ös tanévig. A tantárgy tanítása során a diákokat megismertette a könyvtártörténettel és jártasságot szereztek a könyvek osztályozása és a kölcsönzés terén. Nem csupán a könyvtárismeret tantárgy tanítása terén vállalt úttörő munkát a gimnáziumban, az utazás és turizmus tantárgy bevezetése és oktatása is a nevéhez fűződik. Már húsz éve a tankönyvrendeléssel kapcsolatos feladatokat is ellátja. Ez a feladat magába foglalja a tankönyvrendelést a diákok részére, a tankönyvek névszerinti kiosztását, a tanári példányok beszerzését, a könyvtári példányok rendelését és bevételezését.

A közel 30 év alatt a gimnázium hírnevét öregbítő programjainak nélkülözhetetlen szervezője, megvalósítója. A tanévnyitó, a gólyabál, a szalagavató, a ballagás és a tanévzáró ünnepségek, iskolai bálok, diáknapok lebonyolításában, rendezésében minden évben részt vett és ötleteivel segítette a zökkenőmentes és sikeres lebonyolítást. A könyvtáros szakmai életút mellett rendkívül gazdag közéleti tevékenység jellemezte az elmúlt évtizedekben, több egyesületnek, alapítványnak nemcsak tagja volt, hanem vezetői szerepet is betöltött azokban. (Tiszafüredi Mazsorettekért Egyesület, Középiskola a Harmadik Évezredért Alapítvány).

Életpályája jelképesen olyan szőtteshez hasonlítható, amelyben a szálak és a mintázatok kölcsönösen erősítik egymást, a sokoldalú tevékenységek sorra azt bizonyítják, hogy tehetségét nemcsak megőrizte, hanem folyamatosan gyarapította, gazdagította és közösségei javára fordította.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető