Németországi beszámoló

A Cool Science for young scientists nemzetközi együttműködési pályázat soron következő találkozójára Németországban, Marburg városában került sor.

A Kossuth Lajos Gimnáziumból két pedagógus, Hegedűsné Trázsi Mária és Monok Péter, valamint négy tanuló, Nagy Tímea, Pásztor Fanni, Koltai Kiara és Cseh Krisztina utazhatott.

2018.június 16-án repültünk el Frankfurt városába, majd vonattal folytattuk az utunkat a tőle egy órányira található Marburgba. Az első este közös vacsorán találkoztunk a partnerekkel. A gyerekek rögtön összeismerkedtek, barátságot kötöttek egymással. A mi tanulóink  legjobban a saját korosztályukkal, a nyolc ír gyermekkel  és a görög lányokkal találták meg a közös  hangot.

A hivatalos találkozó első napján ellátogatunk Ebsdorfba, egy kis faluba, ahol a fogadó intézmény általános iskolája található. Itt kis műsorral kedveskedtek nekünk a tanulók, valamint prezentáltunk néhány tűzzel kapcsolatos kísérletet. (ennek a találkozónak a fő témája a tűz volt: a napenergia, a hő és az égés). Ebéd után megismerkedtünk a kis faluval egy közös séta során, majd a közeli Rossbergbe látogattunk, ahol a diákok három csoportban foglalkozhattak a félév fő témájával: megtudhattuk és kipróbálhattuk, hogyan lehet gyufa nélkül tüzet gyújtani, megvizsgáltuk az éghető anyagok és az égés tulajdonságait,  valamint a napenergia felhasználási lehetőségeit is górcső alá vettük. Este a negyedik osztályosok musicaljét tekinthettük meg, az előadás címe: osztálykirándulás. A darab érdekessége, hogy a nebulók írták. (Az általános iskola negyedikes tanulói minden évben előadással búcsúznak az iskolájuktól.)

A második együtt töltött napon egy középiskolába jutottunk el, ahol szintén természetismereti kísérleteket mutattak be partnereink, illetve a fogadó intézmény tanárai. A délután folyamán Marburg nevezetességeivel ismerkedtünk meg: a várat és a kazamatát tekintettük meg. Az estét a szállásunk mellett levő sportpályán zártuk, közös sportolással. Jó volt látni, hogy a gyermekeink milyen könnyen barátkoznak külföldi tanulókkal, és használják az idegen nyelvet.

A következő napon a helyi tűzoltóságra sétáltunk el, ahol egy hivatásos tűzoltó mutatta be a csoportnak a csöppet sem veszélytelen foglalkozást. Megismerkedtünk a tűzoltásnál használt eszközökkel, valamint egy különleges helyiségbe is bejutottunk, ahol a tűzoltók szoktak gyakorolni teljes menetfelszerelésben, sötétben és füstben egy hatalmas ketrecszerű labirintusban. Ezen mi is végigmehettünk, persze, minden felszerelés és füst nélkül, világosban. Délután koordinátori megbeszélést tartottunk, itt megvitattuk az előttünk álló év főbb eseményeit, a programokat és a tennivalókat.

Marburg egyetemének van egy különleges múzeuma, a Chemikum. Csütörtökön itt töltöttük a délelőttöt. Egy képzeletbeli bűnügyet kellett a tanulóinknak megoldani, közen megismerkedve több anyag tulajdonságaival, reakcióival. Itt a tanulóink megtudták, hogyan lehet kimutatni a vért egy szövetdarabon, milyen „láthatatlan írások” vannak, hányfajta ujjlenyomat létezik, hogyan ég a cukor és hogyan nem a szódabikarbóna, mivel lehet kimutatni a vas és a só jelenlétét a földben. Nagyon érdekes kísérleteket végezhettek el a diákok, közben pedig a rejtélyre fény derült: ki lopta el a kórházból a titánium ötvözetet. Délután Marburg girbe-gurba utcácskáin fedeztük fel a különleges szobrokat, amelyek itt-ott felbukkantak. Megtudtuk, hogy ezek egy-egy Grimm mese szimbólumai. A Grimm testvérek itt is laktak és gyűjtötték a meséket. A napot egy grillezés zárta egy kellemes szabadidőparkban.

Az utolsó együtt töltött napon Hessenparkba utaztunk el, ami tulajdonképpen egy szabadtéri múzeum, a tartomány különböző részeinek építményeit mutatták be nekünk ebben a sokszínű kis falucskában. A délutánt Frankfurtban töltöttük, majd közös vacsorán vettünk részt.

Sok tapasztalattal gazdagodtunk, megismerkedtünk a német oktatási rendszerrel és egy különleges iskolával, ahol a gyerekeknek a gyakorlati készségeik is fejlődnek a speciális foglalkozások során (pl akrobata, úgynevezett cirkusz  órák). A partnerekkel is nagyszerű dolog volt újra találkozni, valamint nagy öröm volt látni, hogy tanulóink milyen kedvvel kommunikálnak angolul.

A látogatásról készített fényképek itt láthatók, a kisfilm pedig itt tekinthető meg.

Tiszafüred, 2018. június 24.
Monok Péter