„Legyél Te is régész”

2018. szeptember 26-án a Kossuth Lajos Gimnázium 6. A osztályos diákjai a Kiss Pál Múzeum által szervezett tanásatáson vehettek részt a tiszaörvényi Templom-dombon.

A helyszínre az önkormányzat buszaival érkeztünk meg, ahol honfoglalás kori ruhákba öltözött hagyományőrzők vártak bennünket. Először a középkori ásatás színhelyét mutatták be, majd két csoportra bontották az osztályt a foglalkozásokhoz.

Az egyik csoportnak a vacsorához való húst kellett megszereznie. Természetesen a feladat megoldásához használhattak íjat. Többen nagyon ügyesnek bizonyultak, hiszen pontosan eltalálták a céltáblán lévő őz képét.

A másik csoport ez idő alatt megnézhette a jurtát, amiben őseink laktak. Megtudták, hogy mi is az a nemezelés és lepényt is készíthettek, amit a délután folyamán jó étvággyal fogyasztottak el. Természetesen a diákok is „jelmezbe” bújhattak és megszólaltathatták a sámán dobját, ezzel is felidézve az ősi rituálét.

Mindenki számára nagy élmény volt a „régészkedés”. A gyerekek először a fémdetektor használatát ismerhették meg, majd izgatottan fogtak hozzá a „kijelölt sírhely” feltárásához. Mikor megtalálták az elrejtett csontváz egy-egy darabját örömujjongásba törtek ki és még intenzívebben folytatták a kutatást.

A szeptemberi napsütésben a jó levegőn egy kellemes délutánt tölthettünk el. Sok új ismerettel gazdagodtunk őseink életmódjával és a régészettel kapcsolatban.

Köszönjük a Kiss Pál Múzeumnak és dr. Mester Edit régésznek, hogy részesei lehettünk ennek a programnak, és élményekkel gazdagon térhettünk vissza az iskolába.

További képek a Galériánkban

Tóthné Kovács Irén