Energia kicsiben és nagyban – Nagyapáink és unokáink használatában

A fent nevezett pályázat keretében több foglalkozáson vehettünk részt néhányan a gimnázium tanulói közül. Legutóbb a Sanitas Corporis Járóbeteg Szakrendelő épületében jártunk, ahol ifj. Dr. Beranek László főorvos úr kalauzolt bennünket, és tájékoztatott az épületben hasznosított megújuló energiaforrásokról.

Geotermikus energiát alkalmaznak az épület fűtésére és az egészségügyi intézményben a medencék vizének melegen tartására. A mélyről érkező forró víz folyamatos energiával látja el az épületet. Doktor úr elmondta, hogy 900 méter mélyről érkezik a több mint 50 Celsius fokos termálvíz. Az intézményben napkollektor és napelem is segíti az energiahatékonyságot. Ezeket bővebben már a saját otthonában mutatta be kis csoportunk számára.

Itt minden kíváncsiságunk kielégítő előadást tartott a napkollektorok és a napelemek hasznosításáról, amit nagy figyelemmel hallgattunk. A napkollektor meleg vizet képes előállítani, amit fűtésre és a háztartási melegvíz-szükséglet kielégítésére vehetünk igénybe, a napelem pedig áramot termel. Hallhattuk, hogy a napelemek fedezik az épületek egész éves villamosenergia ellátását. Előadását hallva bizonyára valamennyiünk számára fontos cél lehet, hogy leendő otthonunkban majd ezeket a megújuló energiaforrásokat alkalmazzuk.

Otthona bemutatását követően Beranek doktor úr volt olyan kedves, hogy a hibrid meghajtású autójával megkocsikáztatott bennünket. Környezettudatos szemléletünk ezáltal szintén gazdagodott.

Köszönjük doktor úrnak, hogy elkalauzolt bennünket a megújuló energiaforrások világába!

                                                                             Törőcsik Árpád és Törőcsik István

                                                                                8.A és 11.A osztályos tanulók