BRÜSSZELBEN JÁRTAK A GIMNÁZIUM „JUNIOR NAGYKÖVETEI”


Az Európai Unió tagjaként felnövő nemzedék számára fontos, hogy megismerje az Unió történetét, a lehetőségeit, elfogadjon más kultúrákat, nézeteket. A Pedagógiai Programunkban is megfogalmazott célunk olyan európai polgárokat nevelni, aki szociálisan kompetensek az ismeretszerzésben, a nemzeti identitás megőrzésében, más kultúrák elfogadásában, a nyitottság kialakításában, az elfogadottság megteremtésében, a kapcsolatok kialakításában és ápolásában, a problémák felismerésében és kezelésében. Ennek jegyében pályázatot nyújtottunk be az Európai Parlament Nagykövet Iskolája cím elnyerésére. Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program lefolytatásáról az intézményvezető, Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó („Senior Nagykövet”) gondoskodik.

2019.02.22-23-ig Brüsszelben járt az 5 Junior Nagykövettel (Tajta István 9.B, Gyöngy András 10.A, Nagy Csenge 11.B, Nagy Zsombor 12.B, Szűcs Richárd 12.A), ahol megtekintettük az Európai Parlament üléstermét. A Parlamentáriumban interaktív, multimédiás bemutatókon keresztül, audiovizuális tárlatvezető segítségével izgalmas és újszerű módon ismerhettük meg, hogy miről is szól ma az európai demokrácia. Egy virtuális túrán végig kalauzoltak bennünket az EU különböző tagállamain, megnézhettük milyen változásokat hozott az EU az életünkben.


A brüsszeli városnézés keretében megtekintettük a Királyi Palotát, a Van Gogh kiállítást, valamint a Grand Place-t. Ellátogattunk a brüsszel közelében található, ikonikus történelmi helyszínre, Waterlooba, valamint Maastricht városába, ahol 1992-ben aláírták az Európai Uniót létrehozó szerződéseket.

Köszönet Piroska Miklósnak, a JNSZ Megyei Önkormányzat elnökének, Sági István tankerületi igazgató úrnak, valamint Dr. Pásztor Zoltánnak, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették az utazásunkat.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető/„Senior Nagykövet”