INTENZÍV ANGOL NYELVI KURZUS

Az EKE Anglisztika és Amerikanisztika Intézetével az EFOP 3.2.14-17-2017 „Nyelvtanulással a boldogulásért- tanulók nyelvtudásának fejlesztése az EKE és a köznevelési intézmények együttműködésében” elnevezésű hároméves pályázat megvalósításában partnerintézményként veszünk részt. Az együttműködés keretében valósítottuk meg augusztus 26-30. között az 5 napos, intenzív, napi 6 órás, összesen 30 órás, angol nyelvi kurzust. A foglalkozások szakmai-módszertani hátterét az EKE tanárai dolgozták ki. A kurzuson résztvevő 10 diák (8-12.évfolyamos) kiemelkedő nyelvtudása és szaktanári ajánlás alapján került a csoportba. A kurzus fő célját megvalósítva, a diákok az emelt szintű angol nyelvi érettségi vizsgán és a nyelvvizsgán is alkalmazható tudással gyarapodtak. A diákok, Póka Anna tanárnő irányításával mini-projekteket, szóbeli prezentációkat, írásbeli feladatokat végeztek. A hangsúly a kooperatív technikákra, a különféle „skill”-ek fejlesztésére és a kommunikációközpontú idegennyelvi kompetencia fejlesztésére helyeződött. A diákok rengeteg pozitív élménnyel zárták ezt a tartalmas hetet. Póka Anna, angol nyelvtanár elismerően nyilatkozott diákjaink nyelvi tudásáról. Hálásan köszönjük a munkáját, valamint köszönjük az EKE-nek a lehetőséget.

Póka Anna nyelvtanár, a kurzus vezetője:

„Egy rendkívül érdekes és remélhetőleg hasznos képzési hét telt el a tiszafüredi gimnáziumban. A teljes létszám 10 fő volt, 13 és 18 év közötti tanulókkal dolgoztam, akik között volt olyan, aki már megszerezte a középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt, vagy a középszintű érettségi bizonyítványt. Tehát igen jó nyelvi alapokkal rendelkeztek, és céljaik között szerepelt az emelt szintű érettségi. Nagyon jó hangulatban telt a hét, a tanulókkal könnyen és jól lehetett dolgozni. Kisebb eltérésekkel motiváltak és kitartóak voltak, a 35 fokos hőség ellenére! Az iskolában minden segítséget megkaptunk, igazán kedves és előzékeny volt mindenki! Úgy érzem, a gyerekek számára érthető és világos volt a kurzus célja, beleértve annak újszerű metódusát. Megértették, hogy az elsajátított stratégiai megközelítéseket hogyan fogják tudni hasznosítani a jövőben. Kis izgalmat okozott a 4-dik napon a tiszafüredi televízió forgatása és interjúja, remélem, meg tudjuk majd tekinteni! A gyerekek folyamatosan és kiegyensúlyozott tempóban dolgoztak. Az egész hét során előtérben tartottuk a projektre való készülést. Az utolsó nap kifejezetten emelkedett hangulatban telt, a gyerekek valóban a legjobbat akarták kihozni magukból! Frissítőkkel, rágcsálni valókkal, zenével tettük a napot oldottabbá – remekül sikerült! Ezt a fotók is tanúsítják. Voltak kiemelkedő prezentációk, de mindenki munkáját elismertük és pozitív feedback-kel támogattunk mindenkit! A csoportdinamika és csoportkohézió jól működött. Végig vezettük a Learner’s diary-t. Szorgalmaztam, hogy jegyzeteikkel a későbbi munkájukat is tudják segíteni. Láthatóan megértették a sokoldalú és megfelelő stratégiák alkalmazásának jelentőségét. Két csoportban dolgoztak, de párban is vagy egyénileg. A kooperációt mindvégig szem előtt tartottuk. Kifejezetten élvezték a prezentációs készségek fejlesztésének stratégiáit! A remekül összeállított tananyag fenntartotta érdeklődésüket, nagyfokú változatosságot biztosítva. Összefoglalva, fantasztikus hét volt, remélem, mind élvezték! Én nagyon, az biztos!”

Ezen a héten iskolatársaimmal részt vettünk egy intenzív angol nyelvi kurzusban, amely az Eszterházi Károly Egyetem és a köznevelési intézmények együtműködése által jöhetett létre. A programon iskolánkból számos diák részt vett különböző korosztályokból, ám ez nem akadályozta a közös munkát és tanulást. Ez alatt az öt nap alatt összesen harminc órát töltöttünk a nyelvi készségeink színes fejlesztésével. Kezdve az írott szövegek értelmezésétől, a saját magunk által alkotott prezentációk előadásáig. A feladatok megoldása sokkal egyszerűbb a technikáknak köszönhetően, amelyeket elsajátítottunk ebben a pár napban. Az élményt a hét könnyed lezárása tette igazán teljessé. Utolsó prezentációinkat egy oldott hangulatú nassolás és beszélgetés közben adhattuk elő, felhasználva a héten elsajátítottakat. Mindent összefoglalva ez a kurzus csodás lehetőség volt számunkra abban, hogy még felkészültebben álljunk a jövőbeli megmérettetéseink elé, legyen az nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi.”-Buzgán Ilona, 11. B osztályos tanuló