RÉSZT VEHETTÜNK A BUDAPESTI VÍZ VILÁGTALÁLKOZÓN

Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 3. helyezettjeként és különdíjasaként óriási megtiszteltetetés érte két volt diákunkat, Nagy Zsombort és Szűcs Richárdot, valamint az intézményvezetőt, felkészítő tanárt, Dr. Pásztorné dr. Vass Anikót. Meghívást kaptunk az immár harmadik alkalommal Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozóra, valamint Áder János köztársasági elnök úr személyesen gratulált a rangos versenyen elért eredményünkhöz.

A konferencia Áder János köztársasági elnök úr fővédnöksége mellett, 2019. október 15-17. között került megrendezésre a Millenáris Parkban. Az esemény mottója: “Megelőzni a vízválságot.” Az esemény a közelgő vízválságok kezelésének sürgősségére kívánta felhívni a figyelmet a sok víz – kevés víz – szennyezett víz hármas tematikájára építve. Konkrét célként fogalmazódott meg, hogy beazonosítsák a szükséges lépéseket a kormányzás, a tudás és technológia, a finanszírozás, valamint a szabályozás és intézményi támogatás területén. A konferencia lehetőséget biztosított a politikai döntéshozók, az üzleti és pénzügyi szektor képviselői, valamint a tudományos közösség tagjai részére, hogy megvitathassák, mit kell tennünk a globális vízbiztonság eléréséhez. Az eseményre több mint 2400 fő érkezett 118 országból, közöttük az ENSZ és szakosított szerveinek vezetői, magas rangú kormányzati delegációk, a tudományos közösség elismert tagjai, valamint az üzleti és pénzügyi szektor képviselői.

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezte. Szűcs Richárd és Nagy Zsombor: How can we avoid more water disaster?-The Tisza River must be saved for the further generation című pályamunkájukkal a dobogós harmadik helyen végeztek a neves versenyen, valamint a Különdíjat is elnyerték, így 2019 szeptemberében, a Magyar Víziközmű Szövetség Főmérnöki Értekezletén vehettek részt előadóként és bemutathatták a pályaművüket.

Nagyon büszke vagyok a két ma már egyetemista diákunkra, akik ezzel a kiemelkedő versenyeredménnyel is öregbítették gimnáziumunk hírnevét.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető/ felkészítő tanár