RENDHAGYÓ BALLAGÁS A KLG-BEN

Sok év alatt kialakult hagyomány szerint zajlik iskolánkban a végzős diákok május eleji ballagási ünnepsége. Tavaly az esősre fordult időjárás e bevált forgatókönyv módosítására kényszerített bennünket. Nem is gondoltuk, hogy az idén ennél jóval nagyobb problémával kell szembe néznünk. A megváltozott egészségügyi helyzetnek velejárója, hogy a régóta tervezett, a tanév egyik legszebb ünnepét, a ballagásunkat, a hagyományos formájában el kellett hagynunk. A búcsúzás virtuális változata mellett döntöttünk. 2020. május 2-án, szombaton 10 órai kezdettel, online ballagást tartottunk, melyet a helyi televízió is közvetített, valamint követhető volt gimnáziumunk Facebook oldalán és honlapján is.

Mivel ezen alkalommal az iskolaépületben nem szólalhatott meg a csengő 10 órakor, és nem indulhatott el a három végzős osztályunk, hogy búcsút vegyen a jól ismert helyszínektől és az alsóbb évfolyamos diáktársaktól, valamint az őket tanító pedagógusoktól, mi búcsúztunk el tőlük a „Végzőseitől búcsúzik a Kossuth Lajos Gimnázium” című filmünk segítségével. A Tiszafüred várostáblától elindulva, végig pásztázva az iskolaudvart, virtuálisan léphettek be újra diákjaink a március 16-án utoljára látott iskolaépületbe és járhatták körbe teremről, teremre. Tantestületünk tagjai szaktantermeikben, illetve osztálytermeikben mondták el a végzősöknek útravalóként szánt megható videó üzeneteiket, így köszönve meg az együtt töltött 8, illetve 4 évet.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó rendhagyó ballagási ünnepi beszédében köszöntötte a három ballagó osztályfőnököt, Dr. Demján Adalbertet, Hajdu Éva Mónikát és Kájelné Matlák Erikát.  Az intézményvezető Márai Sándortól idézett, miközben a felvillanó ballagási meghívón elolvashattuk a ballagók neveit, valamint megcsodálhattuk őket a tablóikon és kedves emlékként feleleveníthettük kis ötödikes és kilencedikes „gólya” arcaikat az osztályképeken.

Az online ballagás keretein belül egyelőre csak virtuálisan nyújthattuk át a kiemelkedő tanulmányi munkáért odaítélt Puskás-díjat. Köszönet az 1972-ben érettségizett Puskás osztály tagjainak a töretlen szeretetükért, melynek köszönhetően az idén is a 100.000 Ft-os jutalommal járó elismerésben részesülhetett egy végzős diákunk, Pető Adél (12. A).

PUSKÁS-DÍJ:


Pető Adél a Kossuth Lajos Gimnázium nyolcosztályos tagozatát a kezdetektől fogva kitűnő tanulmányi eredménnyel végzi. Szorgalmas, kreatív gondolkodású, határozott, ugyanakkor figyelmes és tisztelettudó fiatal hölgy. A nyolc év során megszámlálhatatlanul sok szaktanári és tantárgyi dicséretben részesült. Szerteágazó tehetségét–matematikából, természettudományokból – folyamatosan megcsillogtatta a különféle tanulmányi versenyeken, sok dobogós helyezéssel büszkélkedhet. Nyolcadikosként elnyerte a Tiszafüred Kiválót Tanulója díjat. Gyakran vett részt kulturális és egyéb rendezvényeken. Tudatosan dolgozik a jövőjén: angolból felsőfokú nyelvvizsgát szerzett és előrehozott érettségit tett kiváló eredménnyel.  Mindezen kimagasló teljesítmény ellenére megközelíthető, barátságos, osztálytársai körében közkedvelt személyiség maradt. A tanárok és diákok tiszteletét azonban nemcsak kiemelkedő tanulmányi eredményével vívta ki, hanem mint kiváló sportember is. Hiszen szűkebb pátriánkban kiemelkedő sportolóként is megismertette magát, rengeteg díj, kupa, elismerés van a birtokában. A kitűnő tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményeiért három ízben is elnyerte a Magyarország jó tanulója jó sportolója címet és az idén is jó eséllyel pályázik rá.

Legfontosabb versenyeredményei, a teljesség igénye nélkül:

6. osztályban Bolyai természettudományos csapatverseny területi 1.,  országos 3.

7. osztályban Bolyai magyar csapatverseny területi 4.
Bolyai természettudományos csapatverseny területi 3.
Zrínyi matematikaverseny megyei 4.
Vöröskeresztes csapatverseny megyei 3.

8. osztályban Bolyai matematika csapatverseny országos 24.
Bolyai magyar csapatverseny megyei 3.

10. osztályban Nyolcosztályos sportverseny400 m. síkfutás 2.
    Várhelyi F. matematikaverseny megyei 4.

11. osztályban atlétika megyei Diákolimpia1500 m. síkfutás 2.

12. osztályban Nyolcosztályos sportverseny 800 m. síkfutás 2.
Tagja volt annak a csapatnak, mely az Euroscola verseny nyerteseként kiutazhatott Strasbourgba, az Európai Parlamentbe

Szintén az online ballagás keretein belül került sor egyelőre csak virtuális módon a tantestület által odaítélt KLG-díj átnyújtására, melyet szintén a kiemelkedő tanulmányi munkája eredményeképpen érdemelt ki végzős diákunk, Törőcsik István (12. A). A díj egy emlékplakett és 50.000 ft.

KLG-DÍJ:

Törőcsik István a gimnázium végzős diákja és azon kevesek egyike, aki fiúként végig kitűnő tudott maradni az eddigi évek során. A dicséretei számát még ő maga is nehezen tudná megszámolni, habár a matematika az egyik erőssége.  Nyolcadikosként és végzősként is elnyerte a Tiszafüred Kiválót Tanulója díjat. Sokoldalúan tehetséges, szorgalmas, precíz, társai és tanárai irányában figyelmes, csöndes fiatalember. Az osztályban közkedvelt a segítőkészsége és nyitottsága miatt. Sajátos humorával gyakran megnevette környezetét. A tanulás mellett mindig kapható volt a kulturális műsorokban való részvételre. Továbbtanulása érdekében angolból szóbeli felsőfokú és komplex középfokú nyelvvizsgát szerzett. S mindezeken túl még a focira is jutott ideje, melyet évek óta aktívan űz és a gimnázium hírnevét többször öregbítette is eredményes játékával. Az elmúlt esztendőkben számos alkalommal képviselte iskolánkat különböző tantárgyi és sportversenyeken.

Eredményei, a teljeség igénye nélkül:

5. osztályban Bolyai matematika egyéni – megyei 3.

6. osztályban Mozaik matematika országos 19.

7. osztályban Bolyai magyar csapatverseny területi 4.
Bolyai természettudományos csapatverseny területi 3.

8. osztályban Bolyai matematika csapatverseny országos 24.
Bolyai magyar csapatverseny megyei 3.
Varga Tamás matematikaverseny megyei 3.

9. osztályban Mozaik matematikaversenyországos9.
Nyolcosztályos tanulmányi verseny matematika 3.

10. osztályban Nyolcosztályos sportverseny 8×200 m. váltó 1. hely,  távolugrás 3., labdarúgás 3.
Nyolcosztályos tanulmányi verseny matematika 3.

11. osztályban Diákolimpia Futsal 2019 – megyei elődöntő 1. hely, megyei döntő, 4. hely
                        Nyolcosztályos tanulmányi verseny matematika 3.

12. osztályban Nyolcosztályos sportverseny 8×200 m. váltó 1. hely, távolugrás 2.
Jászkun megyei röplabdatorna 2.
KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület és a JNSz megyei Diákönkormányzat pályázata 1.
Tagja volt annak a csapatnak, mely az Euroscola verseny nyerteseként kiutazhatott Strasbourgba, az Európai Parlamentbe

Ballagási ünnepségeink mindig hangsúlyos része, amikor az intézményvezető Emléklapot ad át a kiváló tanulmányi munka, a sportteljesítmény és a közösségért végzett munka elismeréseképpen.

Tanulmányi munkáért vehetett át emléklapot:

  • 12.A: Pető Adél, Gali Glória, Dusza Dominika, Kiss Jázmin Virág, Kiss Olga, Törőcsik István
  • 12.B: Nagy Csenge, Molnár Júlia, Gál Benedek, Szegedi Bence
  • 12.C: Fekete Szabolcs, Sólyomvári Soma, Katona Roland, Nász István

A sport területén kiemelkedő eredményt nyújtó végzőseink:

  • 12.A: Dávid Dorina, Keserű Márton, Nagy Tamás
  • 12.C: Demeter Lili, György Viktória, Laki Dániel

Közösségért végzett munkájáért emléklapot vehetett át:

  • 12.A: Molnár Luca
  • 12.B: Puha Szonja, Arany Nelli
  • 12.C: Gyöngy Izabella, Jóvér Vanda, Kovács Fruzsina, Szatmári Melánia, Végh Dorina

Gratulálunk az elismerésekhez és a díjakhoz, s természetesen minden végzősünknek a ballagásuk alkalmából! Reméljük, az érettségi és felvételi vizsgákon sikeresen helytállnak, a munkavállalásban szerencse kíséri őket.

Elbúcsúztunk a Diákönkormányzat elnökétől is, Puha Szonjától.


Puha Szonja, 12. B osztályos diák 2018 szeptemberétől, két tanéven keresztül látta el a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola DÖK elnökének feladatait. Mind a DÖK képviselők, mind a pedagógusok örömmel fogadták a személyét erre a nemes feladatra, hiszen úgy gondoltuk, hogy kiválóan megállná ezen a poszton a helyét. Szonja jó szervező készséggel rendelkezik, mindig nagyon vidám és kreatív. Fontos számára, hogy mindig jól érezze magam, és a körülötte lévők is. Sikeresen együttműködik diáktársaival, a pedagógusokkal, a DÖK munkáját segítő pedagógussal, valamint az intézmény vezetőségével. Jó szónoki képességének hasznát tudta venni az iskolai ünnepségek, megemlékezések műsorvezetőjeként. A DÖK elnökséget, a diáktársainak képviseletét, ügyeiknek segítését, a gimnáziumi programok szervezését, a DÖK ülések levezetését egy nagyon izgalmas tevékenységnek tartotta, ezért érdemesnek látta, hogy kipróbálja magát.

A tavalyi évben Szonja feladatköre kibővült, a Karcagi Tankerületi Központ 18 intézményének diáksága megválasztotta a Karcagi Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsának tagjává, ezáltal a tankerület valamennyi diákját képviseli a tanács ülésein. Szonja több ízben is képviselte tankerületünk, valamint intézményünk diákságát az Országos és a Megyei Diákparlamenten.

Szonja az idén érettségizik, feladatait utódjára hagyja. Úgy gondolja, hogy későbbi tanulmányai során is hasznára lehetnek DÖK elnökként szerzett tapasztalatai. Az érettségi vizsgáihoz, valamint további tanulmányaihoz sok sikert kívánunk!

Ezt követően ünnepélyesen színre vonult az iskolazászló. A 11. évfolyam képviseletében Gyöngy András tartotta a zászlót, és a Gaudeamus igitur….jól ismert ballagási dal dallamára a 12. osztályok képviselői felkötötték az osztálynévsorukat tartalmazó emlékszalagokat. A rendhagyó ballagás, a film a végzős osztályok emlékezetes pillanatait megörökítő képekkel zárult.

„…..most ezzel az új helyzettel kell szembe néznetek. Miért veletek történik mindez? Miért nem adatik meg nektek a szerenád, a ballagás élménye és miért kell ilyen furcsa körülmények között érettségiznetek? Nem baj, teljesen érthető, ha így érzitek. Benjamin Franklin mondta: Ami fáj, az nevel. Ez az oka annak, hogy a bölcs emberek megtanulják, hogy a problémáktól nem rettegni kell, ellenkezőleg, örömmel kell fogadni őket.” Még ha nehéz is most elfogadnotok bizony, minden történésnek, jónak és rossznak oka és szerepe van. ……Egyedi, különleges évfolyam lettetek, a 2020-as, akik minden megpróbáltatást megéltek az utolsó évükben. De számunkra nem ettől lesztek emlékezetesek és különlegesek. Kassák Lajost idézve „Aki elment, az elment, de aki egyszer nálunk volt, az többé sohasem mehet el tőlünk egészen.” Örökre a kossuthos közösségünk tagjai lesztek, a további életetek során is tegyetek büszkévé bennünket! Útravalóul fogadjátok meg: Szeressetek mélyen, harcoljatok kitartóan és éljetek teljes életet!-Ezekkel a szavakkal búcsúzott az intézményvezető.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető