Bibó Tábor 2020

2020. június 22. és 26 között lehetőségünk volt részt venni a Bibó István Tehetséggondozó Táborban, Egerben. Ezt a lehetőséget felkészítő tanárunknak, Bekéné Németh Tímeának köszönhetjük. A táborban összesen 12 fiatal vett részt. Ketten képviselhettük a Kossuth Lajos Gimnáziumot Tiszafüredről, Zrínyi Timót és Arany Zsolt 10. B osztályos tanulók. Rajtunk kívül a többi diák az ózdi József Atilla Gimnáziumból, a gödöllői Török Ignác Gimnáziumból és az egri Neumann János Középiskolából érkeztek.  Az első nap, hétfőn a regisztráció után kicsit jobban megismertük egymást, illetve megkaptuk a péntekre elkészítendő kettő prezentáció témáját.

Dr. Horváth Ágnessel, az Agria Universitas elnökével beszélgettünk a 20. és 21. századi politikai és gazdasági erőviszonyok megoszlásáról a világban témáról egészen estig beszélgettünk. A vacsora vége után Dobi Katalinnal, egy csapatépítő trainerrel, beszéltük meg a konfliktuskezelés módszereit. Másnap a reggelit követően ugyancsak vele megvitattuk az egyes generációkat, milyenek a különböző generációkba tartozó emberek, a munkaviszonyuk, társadalmi környezetük, viszonyaikat, stb. Délután a médiáról és annak politikában való szerepéről szóló előadást hallgathattunk meg Hacsi Lajos, volt politológiai szakon tanító egyetemi tanár előadásában.

Majd meglátogattunk egy helyi pincészetet, a Kaló Pincét, mely az Agria Universitas Junior Expóján, a fiatal vállalkozóknak létrehozott eseményen előkelő helyezést ért el. Itt szalonnát, virslit sütöttünk és többet is megtudtunk a saját vállalkozásuk elindításáról, mi motiválta őket, hogyan tartják fenn azt. Szerdán bemutatkozott egy érdekes oktatási mozgalom, az UWC (United World Colleges), mely ösztöndíjprogrammal segít a fiataloknak. Ezek a fiatalok a mozgalom segítségével a világ szinte minden részén tanulhatnak, zárásként Nemzetközi Érettségit (IB) kapnak. Meglepetésvendégként egy Walesben tanuló magyar fiatal osztotta meg tapasztalatait velünk. Az előadás és az azt követő ebéd után pedig dr. Horváth Ágnessel felfedeztük a stratégia és kockázatelemzés alapjait.  Az este hátralévő részén Harnócz Fannival a generációkról és azok médiában betöltött szerepéről beszéltünk, emellett megemlítettünk több az internet világával kapcsolatos vitatott témát (influenszerek, célzott hirdetések, botrányok).  Másnap reggel rengeteg rövidebb, érdekes kisfilmet néztünk meg a modern technikáról, tippekkel, történetekkel együtt. Ebéd után pedig a hackerek hatását vizsgáltuk meg. Itt szó esett a híresebb hackerekről, hogy mi miatt tették azt, amit és arról, hogy miért tekintenek rájuk negatív értelemben mindenhol. Délután egy másik vállalkozás látogatott el hozzánk és egy érdekes témában, az okos otthonokról kaptunk tájékoztatást. A Safari Smart House szintén egy helyi vállalkozás, mely már országos szinten is tevékenykedik. Bemutatták, hogyan automatizálták az ügyfeleik házát, és rávilágítottak arra, milyen kompakt és olcsó módon hozzák létre mindezt. Különleges volt látni azt, hogy egy gombnyomással lámpát kapcsol fel az ember a telefonjával, vagy mikor hangvezérléssel teszi ugyanezt. Péntek reggel még szó esett a kriptovalutákról, azok szerepéről.  Érdekes eladási módszereket választottak ezek megalkotói, olyanokat, melyeket mi eddig nem ismertünk. Végül következtek a prezentációk. Négy csapat véletlenszerűen került kiválasztásra, kettő prezentációt kellett elkészíteniük. A mi csapatunk a török-kurd konfliktust választotta, illetve vállalkozásként egy magyar ruhamárkát hoztunk létre. A konfliktusokkal foglalkozó prezentációt ebéd előtt, a vállalkozásokkal foglalkozókat pedig ebéd után adtuk elő. Ezek után összeadták a pontokat és kihirdették a győzteseket. Zrínyi Timót lett az a szerencsés tanuló, akit az előadók a legjobban szereplő diáknak választottak meg. A diáktársak pedig Arany Zsoltra szavaztak,  így mindketten nyertünk egy tanulmányutat Bécsbe.

Összességében úgy érezzük, nagyon sokat tanultunk a hét során. A leghasznosabb számunkra, amit megtanultunk talán a konfliktuskezelés volt, illetve különböző kommunikációs képességink fejlesztése. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, köszönjük felkészítő tanárunknak, Timi néninek, valamint dr. Horváth Ágnesnek és az Agria Universitas Egyesületnek.

Zrínyi Timót és Arany Zsolt

10.B