RENDHAGYÓ TERMÉSZETISMERET/FÖLDRAJZ ÓRA A TISZA-TAVON

Ökoiskolaként a jövő generációk nevelése során a környezettudatosan cselekvő állampolgár eszményképét tartjuk szem előtt. Gimnáziumunkban nem csupán a tanításban, a tanórákon érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése, a tanórán kívüli tevékenységek, valamint a programok tervezése és megvalósítása során.

Az iskolai munkánkhoz több szálon kapcsolódik a helyi közösség. A helyi környezeti értékek és gondok részét képezik az iskola pedagógiai munkájának, a helyi pedagógiai programba beágyazottan. A tanév során számos olyan programot, tevékenységet szervezünk, mely a helyi környezeti értékek megismeréséhez és megőrzéséhez kapcsolódik, ezzel is igyekszünk hozzájárulni diákjaink környezettudatos szemléletmódjának kialakításához. Így örömmel és köszönettel vettük Kiss Attila szülő felajánlását, ingyenes csónaktúrákat.

Gimnáziumunk 5.-8. évfolyamos diákjai rendhagyó természetismeret/földrajz óra keretében ismerhették meg a Tisza-tó madarainak élőhelyeit, vadászterületeit és táplálkozási szokásait. A túravezető mindenről mesélt és tájékoztatta a túrán résztvevő diákokat. A felejthetetlen élményről alább olvasható Varga Kinga Vanessza, 6. A osztályos diák beszámolója:

2020.szeptember 15-én részt vehettünk egy csodás, rendkívüli természetismeret órán, amelyet nevezhetnénk hajókirándulásnak is. Láthattuk a Tisza-tó élővilágának egy részét és rendkívül sok információval gazdagodhattunk. Sok állat-és növényfajról hallhattunk, sőt előhelyeket közelről is láttunk: például a hódét. Az érdekességek között nekem a jégmadár nagyon tetszett. Megtudtam például a lakhelyét vagy, hogy a halszálkát nem emésztik meg, hanem visszaöklendezik. Részletesen megismerkedtünk a sulyommal, de megnézhettünk vízisiklót közelről is. Szerintem nagyon megérte elmenni, élvezetes program volt. Remélem jövőre is lesz hasonló lehetőség. A csodás délutánt Kiss Attila szülőnek köszönhetjük.”

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető