EURÓPAI PARLAMENT NAGYKÖVET ISKOLÁJA PROGRAM 2021/22-ES TANÉV

2018-ban sikeresen pályáztunk az Európai Parlament Nagykövet Iskolája cím elnyerésére. 2019 őszén átvehettük az EPAS plakettet, melynek feltétele volt, hogy a Senior Nagykövet (Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó) 30 órás akkreditált továbbképzésen vegyen részt, valamint hogy a Junior nagykövetekkel sikeresen végrehajtsuk az éves programot.

Az EPAS Munkatervünk elkészítésével már hozzákezdtünk „Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája” program  2021/2022-es tanévben történő megvalósításához. A program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt, aktív ismereteket nyújtson az Európai Unióról, különösen az Európai Parlamentről. Kiemelt programjaink a tanév során: Erasmus nap, Európa nap, Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja, Európai Diáksport Napja. A Junior Nagykövetek és jelentkező diákok részvételével szakköri formában dolgozzuk fel az oktatási segédanyagot, heti 1 órában. Az „Európai dimenzió” szakkörön feldolgozott segédanyag hasznos ismereteket nyújt a Junior Nagykövetek számára a versenyekre történő felkészülésben. A következő európai uniós vonatkozású versenyeken mérettetik meg diákjaink a tudásukat: Hétköznapok Európája, Túl az első X-en, Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban, kultúrák közötti párbeszéd; Euroscola, 4 for Europe. Részt veszünk a Témaheteken is: Code Week, Európai Hulladékcsökkentési Hét, Világ legnagyobb tanórája, Fenntarthatósági Témahét, Pénz7, Digitális Témahét.

Az osztályfőnökök és a Senior Nagykövet javaslata alapján, évfolyami szinten választjuk ki a Junior Nagyköveteket. A kiválasztási szempontok között szerepel a diákok kiemelkedő tanulmányi eredménye, a diáktársak javaslata, támogatása, a jelöltek közösségi szerepvállalása, érdeklődési területe és képességei (pl. kommunikációs képessége, idegennyelv ismerete). A 2021/22-es tanévben a leköszönt 12. évfolyamos Junior Nagykövet, Gyöngy András helyére a 9. évfolyamból kerül ki a 4. Junior Nagykövet. A 4 Junior Nagykövet-Fodor Zsombor 9.B, Hajdu Anna 10.B, Moldován Dóra 11.A, Tajta István 12.B- részt vesz a tervezett programok megvalósításában és a versenyekben is aktív résztvevők.

Az iskolai információs pontot- az 1. emeleten és a földszinten- folyamatosan frissítjük a nagykövetekkel. Az 1. emeleti információs pontnál európai uniós kiadványokat, posztereket, prospektusokat találhatnak a diákjaink. A földszinten elhelyezett információs ponton a Szenior és a Junior Nagykövetekről található bemutatkozó anyag.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

Senior Nagykövet