Kultúrák közötti párbeszéd

2017. január 23-án került megrendezésre a „Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban” elnevezésű verseny országos döntője, mely idén a „Kultúrák közötti párbeszéd” téma köré szerveződött. Az írásbeli és szóbeli fordulók már lezajlottak és iskolánkból Ferencz Gergő, Szabó Viktor és Szőllősi Dávid csapata jutott be az országos döntőbe, Egerbe. A verseny több fordulós volt, egy írásbeli, egy szóbeli fordulóból állt és ezek együttes pontszámai alapján kerülhettek be a csapatok a verseny döntőjébe.

Az írásbeli fordulón különböző kérdésekre kellett választ adni a „Kultúrák közötti párbeszéd” európai évről, melyet még 2008-ban nyitottak meg, valamint különböző kultúrák jellegzetességeiről kellett felismerni egy adott országot (pl.: viseletek, gasztronómia). A verseny részét képezte egy nyílt nap rendezése is, melyet még december elején iskolánk nagy előadó termében rendeztünk meg.

A nyílt nap keretén belül egy általunk választott Európai Uniós országot kellett bemutatni minél részletesebben. A választásunk Lengyelországra esett.  Ezután egy közleményben kiadták az országos döntőbe bekerült csapatok listáját és a mi kis csapatunk az országban 3. legtöbb pontszámmal kerülhetett be, ám a döntőre ezeket a pontszámokat nem „vihettük”, mivel egyenlő esélyekkel indult az összes csapat, tehát nullázódtak a pontok. Eger városa adott a gyönyörű üvegtermével helyet a vetélkedőnek.  A döntő délelőtt kezdődött és késő délutánig tartott, mely során rengeteg tapasztalatot, új ismeretet is szereztünk.

A írásbeli feladatai közt szerepeltek például a kulturális fővárosok felismerése képről, politikai/vallási vezetők, népviseletek képeinek felismerése. A csapatnak szóban is meg kellett mérettetni magát, például külföldi utazást kellett szervezni a multikulturalizmus megismerésére és tanulmányozására, be kellett mutatni egy általunk kiválasztott országot, valamint érvelni kellett a „Kultúrák közötti párbeszéd” évének fő témakörei közül egy ellen vagy mellett . A döntőn tíz csapat vett részt az ország minden tájáról, Miskolctól Győrig.

Csapatunk 5. helyezést ért el a verseny döntőjében, ám a verseny nagyon szoros volt, két ponttal maradtunk le a dobogós helyezésről. A versenyen fontos volt, hogy a résztvevő csapatoknak legyen történelmi és társadalomismereti alapja, valamint jó beszédkészsége, nyitottsága, nagy rálátása legyen világunkra. Számos élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Jövőre is szívesen indulunk a versenyen. Felkészítőink: Bekéné Németh Timea és Szarvas László voltak.

 A versenyről képeket galériánkban találhat.

Szőllősi Dávid

11.A