KITÜNTETÉSEK A VÁROS NAPJA ALKALMÁBÓL

Július 11-én, a Város Napján, ünnepi képviselő-testületi ülés keretében, rangos elismeréseket vehettek át városunk kiváló polgárai. A polgármesteri köszöntőt és az ünnepi műsort követően gimnáziumunk pedagógusai és egy tehetséges diákja is a díjazottak között szerepelt.

PUSKÁS LAJOS

Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy gimnáziumunk nyugalmazott pedagógusa, Puskás Lajos városunk díszpolgárainak sorát gyarapítja. Több évtizedes kiemelkedő oktató-nevelő munkája alapján elnyert több Miniszteri Dicséret és az Apáczai Csere János Díj után Díszpolgári címet vehetett át.

Méltatás

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Kar, Állami Vizsgáztató Bizottság 1965. június 16-i határozata matematika-fizika szakos középiskolai tanárrá nyilvánította Puskás Lajost.

1965 augusztusában nevezték ki a tiszafüredi Kossuth Lajos gimnázium tanárává.

A pályakezdés mindenki számára sok buktatóval jár. Szerencsére a gimnáziumban egy olyan közösség fogadta, amely a pár évre tervezett itt tartózkodást egész életre szólóvá tette. Nagy hálával emlegeti azóta is az akkori iskolavezetést és idősebb, tapasztaltabb kollegáit, akik nagyon sokat segítettek munkájában. Köszönettel tartozik régi középiskolai, egyetemi tanárainak, akik emberi magatartásukkal és szakmai munkájukkal segítették, hogy erre a pályára került.

Munkahelyén bíztak benne, hiszen rögtön osztályfőnöki megbízatást kapott, a gimnázium eddigi regnálásának utolsó tiszta fiú osztályát. Ilyen irányú tevékenysége nyugdíjazásáig megmaradt. Tanulói azóta is visszajárnak hozzá. Egyik osztálya 2007-ben a nevével fémjelzett díjat alapított, melyet egy arra érdemes, végzős tanuló kap minden évben.

A tanulókkal mindig megtalálta a hangot, annak ellenére, hogy nem tűrte a lazaságot, a fegyelmezetlenséget. Maximalista volt magával és diákjaival szemben is. Szigorúan volt emberséges és gyerekbarát.

A szakmai munkája eredményességét bizonyítja, hogy nagyon sok olyan tanulója van, akik többé-kevésbé matematika- illetve fizika- ismereteiket felhasználva indultak el a további tanulmányok felé. Maga is szüntelen képezte magát. Szakmai továbbképzéseken mindig részt vett, az itt szerzett új ismereteket munkájában kamatoztatta.

Oktató munkája mellett nagy hangsúlyt fektetett a nevelésre is. Évtizedeken keresztül szervezte, vezette az iskolai táborokat, kirándulásokat. Alapítója volt az iskolai ifjúsági klubnak. Tanulóival aktívan részt vett az oktatást elősegítő tárgyi feltételek megteremtésében. Terveztek és építettek akkoriban korszerű, zárt láncú tv-t, nyelvi labort, sportmérkőzések eredményjelzőjét.

Munkáját a felettes szervek is elismerték.

Miniszteri Dicséret; Kiváló Munkáért Minisztériumi Kitüntetés; Apácai Csere János-díj igazolja ezt.Saját bevallása szerint azon emberek közé tartozik, akik egész, aktív munkában eltöltött életükben azt csinálhatták, amit szerettek.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

Az ünnepségen több intézményvezető is elismerést kapott. Polgármesteri Emlékérmet vehetett át a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola innovatív intézményvezetője, Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó.

Méltatás

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikóban a pedagógusi pálya iránti vonzalom iskoláskorában alakult ki. Valósággá és hivatássá akkor vált mindez, amikor kézébe vette diplomáit: előbb 1999-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom, majd 2002-ben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán angol szakos tanári oklevelet szerzett.

Számára ugyanakkor az egész életen át tartó tanulási folyamat nem csupán egy „divatos” fogalom. Azóta is folyamatosan képezi magát, fejleszti személyes és pedagógiai kompetenciáit, hogy meg tudjon felelni mindazon kihívásoknak, melyeket a pedagógusi pálya támaszt az azt művelők elé: érkezzen ez a diákok, a szülők, a város, a társadalom vagy a modern kor részéről. A Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán, cum laude” minősítéssel jogi diplomát szerezett 2010-ben, majd a BME Gazdaság-és Társadalomtudományi Karán, a Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsgát tett.

Bár gyermek és ifjúkora Debrecenhez kapcsolta, korán városunk bűvkörébe került. Itt a Kossuth Lajos Gimnáziumban végezte ötödévesként a szakmai gyakorlatát, majd friss diplomásként ugyanitt kapott állást. Azóta is itt dolgozik és él családjával együtt. A gimnázium életének aktív tagja lett kezdettől fogva, diákjait lelkiismeretesen készítette fel az érettségi vizsgákra, vagy a tanulmányi versenyekre, műsorokat készített, programokat szervezett.

Az élet azonban módot adott rá, hogy képzettségét, rátermettségét a nagyobb léptékekben és mértékben is megmutathassa: 2016-ban megpályázta és elnyerte a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatói címét.

Óriási tenni és bizonyítani akarással vágott neki a feladatnak, és az eltelt három év alatt fáradhatatlanul munkálkodik az intézmény felvirágoztatásán, a diákok, a szülők, a kollégák és város javára. Tevékenysége nyomán a gimnázium kívül belül épült és szépült, korszerűsödött, mind barátságosabbá, élhetőbbé vált. Az intézmény Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett. A sokévtizedes hagyományokat ápolva, gondozva, azokat újabb elemekkel bővítette. Ezek közül a Kossuth-napok mindenképp megemlítendő, illetve annak fő attrakciója a Kossuth Bál, mely mára már nemcsak az iskola, de a város nívós kulturális, jótékonysági eseményévé nőtte ki magát. A gimnázium neves, karizmatikus tanáregyéniségeiről, kezdeményezésére tantermeket neveztek el, megható teremavató ünnepségek keretében. KLG Díjat Alapított a tehetséges diákok elismerésére.

Tiszafüred város is sokat köszönhet neki, hiszen évek óta segíti az önkormányzat munkáját az Ifjúságpolitikai, Szociális és Egészségügyi Bizottság külső szakértő tagjaként. Az intézmény nemzetközi pályázatai, testvériskolai programjainak köszönhetően Tiszafüred ismertté válik a világban. Az utóbbi időben hatalmas energiákat fektetett az Európai Unióval kapcsolatos projektekbe: diákjaival és kollégáival együtt bekapcsolódtak az Agria Universitas programjaiba, és elnyerték az Európai Unió nagykövet iskolája címet, melynek egyik fontos állomása volt az idei Európa Nap, amikor illusztris vendégek látogattak el a gimnáziumba és egyben városunkba.

Három éves eddigi munkássága pezsgő életet hozott a gimnázium falai közé, tenni akarása, agilitása példamutató a kollektíva számára, aminek az eredménye az a felsorolhatatlan számú verseny, program, esemény, ami évente lezajlik. Most, ha nem itt ünnepelne velünk, már bizonyára a jövőt tervezgetné, újabb pályázatokon, projekteken agyalna.

Az elismeréshez, szívből gratulálunk, és kívánunk számára erőt és egészséget jövőbeni terveihez. Polgármesteri Emlékérmet vehetett át városunk kulturális életében betöltött szerepét elismerve gimnáziumunk könyvtáros pedagógusa, Virágné Jordán Mária.

Az elismeréshez, szívből gratulálunk, és kívánunk számára erőt és egészséget jövőbeni terveihez. Polgármesteri Emlékérmet vehetett át városunk kulturális életében betöltött szerepét elismerve gimnáziumunk könyvtáros pedagógusa, Virágné Jordán Mária.

VIRÁGNÉ JORDÁN MÁRIA

A város kulturális életben betöltött szerepét figyelembe véve Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át gimnáziumunk pedagógusa, Virágné Jordán Mária.

Méltatás

Virágné Jordán Mária a tantestület egyik legaktívabb tagja. Odaadó munkájával fontos szerepe van közösségünk formálásában. Életvidám természete, lelkesedése komoly hajtóerő az iskola mindennapjaiban. A könyvtárosi végzettsége megszerzése óta elkötelezte magát választott hivatásának.  Több évtizeden át minden tisztségében helytállva vívta ki magának a tantestület és a város megbecsülését. Műveltsége, szakmai és közéleti tevékenysége, kapcsolatkészsége révén hathatósan hozzájárult a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola működéséhez.

Alma matere a Kossuth Lajos Gimnázium volt, innen ered szoros kötődése az intézményhez. Az itt megszerzett érettségi után a debreceni Tanárképző Főiskolán, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. Virágné Jordán Mária rendkívül sokoldalú egyéniség, könyvtáros, könyvtárvezető, könyvtárismeretet tanító pedagógus, utazás és turizmus tantárgy meghonosítója a gimnáziumban, a tankönyvrendelés lebonyolítója. Osztályfőnökként is tevékenykedett, több alkalommal vett át osztályokat, mert a megbízott osztályfőnök távozott, illetve volt idegenforgalmi osztálya és 8 éven át kísérte két éve ballagott osztályát. Volt tanítványai tisztelik, becsülik, szívesen keresik fel még mai napig is. Pedagógiai sikerének titka őszintesége, kiegyensúlyozott személyisége. A városi mazsorett csoport elnöke, aki értékőrző és értékteremtő munkájával közel harminc éven át hozzájárult Tiszafüred város és a Kossuth Lajos Gimnázium szellemi és tárgyi örökségének közvetítéséhez.

Könyvtárosként szakmai tevékenysége 1977-ben kezdődött. Tiszaörvényen klubkönyvtár vezetőként dolgozott közel 10 éven keresztül. A klubkönyvtáron belül működött gyermekklub, ifjúsági klub, nyugdíjas klub és egy fotószakkör. Szórakoztató rendezvényeken kívül ismeretterjesztő előadásokat, kirándulásokat szervezett a csoportok részére, illetve a település lakosainak. 1987. augusztus 1-től a tiszafüredi Művelődési Központban dolgozott művészeti előadóként, illetve igazgatóhelyettesként, ahol főként a gyermekek részére szervezett programokat. 1988. szeptember 1-től a Kossuth Lajos Gimnáziumban kezdett könyvtáros tanárként. Az 199l-es tanérvtől indult el a gimnáziumban a nyolcosztályos tagozat, ahol az ötödikeseknek könyvtárismeretet tanított. A hatodikosok az alapvizsgán a magyar nyelv és irodalom mellett könyvtárismeretből is vizsgáztak egészen a 20l4-2015-ös tanévig. A tantárgy tanítása során a diákokat megismertette a könyvtártörténettel és jártasságot szereztek a könyvek osztályozása és a kölcsönzés terén. Nem csupán a könyvtárismeret tantárgy tanítása terén vállalt úttörő munkát a gimnáziumban, az utazás és turizmus tantárgy bevezetése és oktatása is a nevéhez fűződik. Már húsz éve a tankönyvrendeléssel kapcsolatos feladatokat is ellátja. Ez a feladat magába foglalja a tankönyvrendelést a diákok részére, a tankönyvek névszerinti kiosztását, a tanári példányok beszerzését, a könyvtári példányok rendelését és bevételezését.

A közel 30 év alatt a gimnázium hírnevét öregbítő programjainak nélkülözhetetlen szervezője, megvalósítója. A tanévnyitó, a gólyabál, a szalagavató, a ballagás és a tanévzáró ünnepségek, iskolai bálok, diáknapok lebonyolításában, rendezésében minden évben részt vett és ötleteivel segítette a zökkenőmentes és sikeres lebonyolítást. A könyvtáros szakmai életút mellett rendkívül gazdag közéleti tevékenység jellemezte az elmúlt évtizedekben, több egyesületnek, alapítványnak nemcsak tagja volt, hanem vezetői szerepet is betöltött azokban. (Tiszafüredi Mazsorettekért Egyesület, Középiskola a Harmadik Évezredért Alapítvány).

Életpályája jelképesen olyan szőtteshez hasonlítható, amelyben a szálak és a mintázatok kölcsönösen erősítik egymást, a sokoldalú tevékenységek sorra azt bizonyítják, hogy tehetségét nemcsak megőrizte, hanem folyamatosan gyarapította, gazdagította és közösségei javára fordította.

PETŐ ADÉL

Pető Adél( 11.A osztályos diákunk, a City Gas Tiszafüredi Kajak-Kenu Sportegyesület versenyzője) részére kivételes módon, idén már harmadik alkalommal adományozta az Emberi Erőforrások Minisztere a MAGYARORSZÁG JÓ TANULÓJA – JÓ SPORTOLÓJA címet, amit eredményes tanulmányi munkájával és kimagasló sportteljesítményével érdemelt ki. A Város Napján Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át.

Méltatás

Adél a Kossuth Lajos Gimnázium nyolcosztályos tagozatának tizenegyedik évfolyamos diákja, aki rendkívül szorgalmas, kreatív gondolkodású, határozott ugyanakkor figyelmes, szerény és tisztelettudó fiatal hölgy. Korát meghazudtolóan céltudatos, és a kitűzött célok elérésére nem kímél sem időt, sem energiát.

Eddig minden tanév végén kitűnő bizonyítványt vehetett át, és megszámlálhatatlanul sok szaktanári és tantárgyi dicséretben részesült. Szerteágazó tehetségét – matematikából, természettudományokból – folyamatosan megcsillogtatta a különféle tanulmányi versenyeken, sok dobogós helyezéssel büszkélkedhet. 

Tudatosan dolgozik a jövőjén: angolból középfokú nyelvvizsgát szerzett és előrehozott érettségit tett kiváló eredménnyel.  

A tanulás és a sport közötti egyensúlyt tökéletesen megtalálta, hiszen 10 éve kajakozik versenyszerűen, ami gyakran heti 10-11 edzést is megkövetel. 

Korosztályában az országos mezőny egyik meghatározó versenyzője, öt éve tagja az országos válogatott keretnek. Minden évben dobogós helyen végez az Országos Bajnokságon, és az Olimpiai Reménységek Versenyén is képviselhette már hazánkat a címeres mezben.

A kajak sporton kívül atlétikában is kiemelkedő eredményeket ér el iskolai csapatának tagjaként.

Mindezen kimagasló teljesítmény ellenére megközelíthető, barátságos, diáktársai körében közkedvelt személyiség maradt.

Gratulálunk az elismerésekhez!