Acsády Judit: Nők helyzete Magyarországon a rendszerváltás után.

2023.01.24-én, az MTA Középiskolai Alumni program keretében, újabb előadót köszönthettünk gimnáziumukban, Acsády Judit szociológust, a TK Szociológiai Intézet tudományos munkatársát, az MTA köztesületi tagját. Fő kutatási területe: társadalomtörténet, nőmozgalmak, feminizmus, nők foglalkoztatása, társadalmi nemek a rendszerváltás után. Előadás témája és címe: Nők helyzete Magyarországon a rendszerváltás után, történeti áttekintés, adatok, kérdések.

A nők helyzete Kelet-Európában felkapott téma lett 1990 után. Az előadó tisztázott olyan fogalmakat, mint emancipáció, nőkérdés, nők és férfiak társadalmi különbsége. Az előadáson elhangzottakat korfa, demográfiai adatok, táblázatok és diagramok segítségével támasztotta alá. Az előadó végig vezette a hallgatóságot a társadalmi emancipáció folyamatán a 19.sz.-tól az államszocializmus időszakán át a rendszerváltás után időszakig.

Izgalmas kérdésnek bizonyult, hogy vajon megvalósította-e a szocializmus a nők egyenjogúságát. Az előadáson résztvevő pedagógusok többsége tinédzserként élte meg a rendszerváltás időszakát, megtapasztalhatta annak előnyeit és hátrányait, a hallgatóság között helyet foglaló fiatalok számára viszont be kellett mutatni a rendszerváltás időszakát, számukra ez egy tanulandó történelmi időszak. Megtudhattuk hogyan alakult a rendszerváltás után a foglalkoztatási arány nemzetközi összehasonlításban, hogyan alakult a férfiak és a nők foglalkoztatási aránya a munkaerőpiacon. Megvizsgálhattuk azt, hogy hogyan alakult a nemek aránya a felsőoktatásban és a tudományos pályákon. Az előadás a jelenleg működő nőszervezetek bemutatásával és a hallgatóság kérdéseinek megvitatásával zárult.

Köszönjük Acsády Juditnak, hogy előadása révén megismertette a hallgatóságot a történettudomány egyik sajátos területével.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

intézményvezető

MTA Középiskolai Alumni Program szervezője