Gondolatok egy földrajzverseny margójára….

Iskolánkban a minőségi tehetséggondozásnak köszönhetően földrajz tantárgyból gyakoriak a sikerek országos versenyeken is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2018. április 11-én, Budapesten megrendezésre került földrajz Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny idei döntőjén az előkelő 7. helyet szereztem meg. Ezúton is szeretném megköszönni a felkészítést szaktanáromnak, Nagyné Varga Anikónak. A szerdai döntő egy több hónapos folyamat betetőzését jelentette, hiszen a verseny első fordulója egy írásbeli feladatsor volt, amit itt a gimnáziumban írtam meg ősszel. Miután sikeresen továbbjutottam a második fordulóba, újabb feladatsort kellett megoldanom, ezúttal már a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban. Ezután következett a verseny minden bizonnyal legtöbb munkát igénylő, ugyanakkor számomra talán legélvezetesebb része: egy kb. 25 oldalas pályamunkát kellett készítenem. A négy megadott téma közül én „Az energiatakarékosság helyzete településemen” címűt választottam, és rövid idő alatt komoly kutatómunkába kellett kezdenem. Többek között lakossági kérdőívet készítettem, elemeztem a válaszokat, valamint anyagokat gyűjtöttem, személyes interjúkat készítettem. Az utolsó, harmadik forduló szóbeli volt, tulajdonképpen a pályamunkámat kellett megvédenem a tantárgy legnevesebb szaktekintélyei előtt. Rendkívül büszke vagyok erre az elért hetedik helyre, az ország legnevesebb versenyén ez hatalmas eredmény, és nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik bármilyen módon is segítettek.

Április 10-én megrendezték Szolnokon a Megyei Történelem Versenyt is, ahol évfolyamtársam, Lengyel Ádám a 11. B-ből a 7, míg jómagam az 1. helyet szereztem meg. A felkészítést köszönjük Nemesné Jóvér Mária tanárnőnek.

Bízom benne, hogy továbbra is élvezhetem az iskola, a tanáraim és a diáktársaim támogatását, továbbra is öregbíthetem intézményünk és városunk hírnevét.

Nagy Ádám
11.A osztályos tanuló