Nyomtatott modellek, makettek készülnek a természettudományos órákra

NTP-MTTD-18-0068-as sz., „Energia kicsiben és nagyban – nagyapáink és unokáink használatában” c. pályázatunk végén nézzük, milyen új eszközöket használtunk és milyen tárgyiasult alkotások készültek el.

A pályázat során vásárolt napelem- és szélturbina modelleket a jövőben is használhatjuk majd fizika órákon a tanórák színesítésére, kísérletekhez, mérésekhez.

A pályázati munkából összefoglaló posztert készítettünk, amit a faliújságon minden érdeklődő megtekinthet.

A már meglévő 3D nyomtatóval pedig a reáltárgyakhoz kapcsolódó szemléltető eszközöket készítettünk. Sajnos átmeneti technikai problémák miatt csak még folyamatban van ez a munka, de már így is több érdekes tárgy készült el. Elsőként falevél és levélerezet modell készült. Később mozgatható-forgatható Naprendszer modellt nyomtattunk a földrajz és a fizika órákhoz a csillagászati részekhez. Biológia és kémia órákhoz több apró részletből összerakható DNS modellező készlet készült, mellyel akár csoportmunkával is dolgozhatnak a diákok a jövőben. A szerves kémia órák gyümölcscukor modellel színesíthetők a továbbiakban. A térgeometria órákhoz pedig szabályos és egyéb testek hálója készült, amelyekből pl. a tetraéder, hexaéder (kocka), dodekaéder és ikozaéder összeállítható.

A továbbiakban szeretnénk még több modellt elkészíteni, mellyel a természettudományos órákat érdekesebbé, diákközelibbé tehetjük.

Szabóné Gyöngy Gyöngyi