Két újabb sikeres Erasmus+ pályázat

Iskolánk a 2020-as pályázati körre 2 nemzetközi iskolai partnerségi pályázatot is benyújtott, természetvédelem témában. Tegnap kaptuk a hírt, hogy mindkét projekt támogatásban részesül.

Be the solution to pollution egy olyan projekt, amelynek résztvevő országai rajtunk kívül  Finnország (fő koordinátor), Törökország, Spanyolország és Portugália. A török partner régi ismerősünk, az ő ötlete alapján dolgoztuk ki a pályázatot.

A pályázat öt altémát ölel fel, és keresi a megoldásokat a levegő, a fény, a zaj, a víz  és a talaj szennyezésére.

  1. Solution to air pollution
  2. Solution to light pollution
  3. Solution to noise pollution
  4. Sollution to water pollution
  5. Solution to soil pollution

A környezetszennyezés napjainkban az egyik legégetőbb probléma, amellyel foglalkoznunk kell, és nagyon fontos az ökológiai szemléletváltás. A két év alatt számos tevékenységet tervezünk, hogy felhívjuk a környezetünk védelmére a figyelmet: fákat ültetünk, komposztálót készítünk, szelektív hulladékgyűjtési napokat tartunk, megismerkedünk az ökológiai kertészkedéssel stb, nagy hangsúlyt fektetve a hulladék csökkentésére, az újra felhasználásra és az újrahasznosításra. (Reduce, Reuse, Recycle).

Az együttműködésben öt találkozót tervezünk az öt ország iskolájában, ahova diákok is utazhatnak. A projektet a pandémia miatt várhatóan 2020. december 1-től indítjuk.

Think global, act local across Europe egy hat partnerből álló nemzetközi stratégiai partnerség, amelynek tagjai Írországból (fő koordinátor), Törökországból, Portugáliából (Madeira szigete), Finnországból, Lengyelországból és Magyarországról származnak. Partnereinket mind ismerjük, már dolgoztunk velük Comenius és Erasmus+ pályázatokban is.

A két éves együttműködés négy témát dolgoz fel:

  1. Green me
  2. Green homes
  3. Green schools
  4. Green world

A természetvédelmi projekt a szűkebb környezet témáitól halad a tágabb felé: először a személyes higiéniával foglalkozunk, majd az otthonok környezettudatosságával, később megnézzük az iskolák szintjén a környezettudatos magatartásra nevelést, végül pedig a tágabb környezetünkben szeretnénk szemléletmód váltást elérni.

A két év alatt sokféle tevékenységet tervezünk: fogunk készíteni öko tisztító és tisztálkodószereket (mosogatószer, öblítő, deo stb) környezetbarát alapanyagokból, bepillantunk a szappankészítés rejtelmeibe, megismerkedünk természetes színezőanyagokkal, tanulunk az ökológiai vásárlásról, készítünk vászon bevásárló tasakokat, hogy megszüntessük az eldobható nejlon tasakok uralmát, górcső alá vesszük az egyre népszerűbb, viszont egyáltalán nem ’öko’ pálmaolajat és   zöldebbé tesszük a közvetlen környezetünket.

Az együttműködés alatt minden résztvevő országba szervezünk találkozót, ahova diákok is utazhatnak majd. A világjárvány miatt ennél a projektnél is csúsztatni szeretnénk a kezdést, várhatóan 2021. március 1-től tervezzük a munkát.

Monok Péter