Finnországi utazás- ahogy a diákjaink látták

2024. augusztus 21. és 28. között gimnáziumunk 10 fős diákcsoportja,

Czinege Bence (10.A), Drén Botond Pál (9.A), Fodor Laura Dorina (8.A), Gólya Bianka (9.A), Halász Virág (9.A), Hamar Péter (8.A), Holló Tekla Anna (8.A), Kiss Milán (9.A), Pető Gréta (8.A), Sipos Illés Zsolt (8.A), és két kísérőtanár, Monok Péter és Monokné Andrási Edit az Erasmus akkreditáció segítségével elutazhatott Finnországba, Nykarleby településére. A következőkben a diákok véleményét lehet olvasni:

“Már az indulás előtti napokon nagyon izgultam és vártam az utazást. Életemben először utaztam repülővel, amitől egy kicsit féltem de nagyon élveztem.”

“Az elején tartottam attól hogy mi lesz velem egy idegen országban, hogy fogom magam megérteni az emberekkel de, pozitívan csalódtam.A Finn emberek rettentő kedvesek és hagynak időt hogy nyugodtan meg tudj fogalmazni egy mondatot.”

“Tanulságosnak találtam az utazást, gyakorolhattuk az idegen nyelvet, más természeti közegben mozoghattunk. Sokkal másabbak az erdők, mivel itthon tölgyfa erdők vannak szinte mindenhol, Finnországban viszont nagyon sok fenyőerdő volt. Az erdők talaját kő és moha borította, volt sok vad termés, mint például az áfonya és a lingonberry.”

Tovább a cikkhez

Kirándulás Egerbe

2024. 09. 17-én NEP program keretében ellátogattunk az Egri Várba, ahol rengeteg érdekességet hallottunk. Megnéztük a korabeli öltözeteket és fegyvereket, amelyeket valamennyien fel is próbálhattunk. Az idegenvezető mesélt nekünk a vár ostromáról, és arról, hogyan sikerült megvédeni a törököktől. Érdekességeket hallottunk Eger belvárosának kialakulásáról is, ez szorosan összefügg a vár létével. A múlt ma is visszatükröződik Eger belvárosának építészetén. Képet kaptunk az akkori környéken élő jobbágyság, polgárság és a várvédők lakhelyéről és mindennapi életéről. Még érdekességet hallottunk a fürdőkultúráról, hogy milyen nagy szerepet játszottak a termálfürdők Egerben és vonzáskörzetében. A város ma is híres termálforrásairól, ma is sok turistát vonz. Az egész látogatás nagyon érdekes és tanulságos volt.

Osztályunk mellet még a mai napon a 10. A, B, 11. A, tegnap pedig a 7. A, 8. A, 9. A, 9. B osztályok is részt vehettek a programokon. Mindenki nagyon jól érezte magát, tartalmas, érdekes programokkal gazdagodott. Voltak, akik Jumurdzsák gyűrűjét készíthették el, voltak akik honfoglaló játékhoz hasonló játékban védték meg az Egri várat, voltak, akik Gárdonyi titkos írását ismerhették meg.

Köszönjük a lehetőséget! Reméljük a továbbiakban is lesz lehetőségünk hasonló programokra.

Bodnár József

11. B osztályos tanuló

Drámapedagógiai továbbképzés

A humán munkaközösségünk tagjai 2024.09.19-én részt vettek egy rendkívül hangulatos képzésen. Az előadó Kovácsné Boross Zsuzsanna, mesterpedagógus – vezető szaktanácsadó volt, aki a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumból érkezett hozzánk.

A drámapedagógia középpontjában a cselekvésen, ezen belül is elsősorban a dramatikus cselekvésen keresztül megvalósuló tanulás áll. Ez egy csoportos játéktevékenység, amelynek során a résztvevők képzeletbeli (fiktív) világot építenek fel, majd ebbe a képzeletbeli világba szereplőként vonódnak be. A fiktív világon belül ugyanakkor valós problémákkal találkoznak. Segítségével élethelyzeteket, szituációkat élhetünk át. Alkalmat ad az azokban való eligazodásra, a döntésre. Erősíti az empátiás készségünket, egymás megismerését.

A szaktanácsadó néhány játékos feladat kipróbáltatásával bemutatta, hogy mennyire jók ezek arra, hogy a gyerekek és a felnőttek is egymást mélyebben megismerjék.

Mi magunk is belefeledkeztünk a délutáni foglalkozásba, és rendkívül jól éreztük magunkat ezen a tartalmas továbbképzésen.

Bukta Erzsébet
munkaközösség-vezető