Egy szellemes délután a gimiben

Töklámpásokkal megvilágított, zombik-, boszorkányok- és szellemek járta hellyé alakult csütörtökön délután gimnáziumunk tornaterme. Ekkor került ugyanis sor, az idegen nyelvi munkaközösség által minden évben megszervezett, Halloween vetélkedőre.

Tovább a cikkhez

„Gólya-hét” 2017

Az iskolák élete minden ősszel megújul, felfrissül azáltal is, hogy új osztályközösségek lépnek be az intézmény rendszerébe. Elterjedt magyar diákhagyomány, hogy gólyának nevezik az új tanulókat. A gólyák csak azután válnak „teljes jogú iskolapolgárrá”, ha átesnek az avatás szertartásán.

Tovább a cikkhez

Brüsszelben jártam

2017.október 18-20. között Brüsszelbe utazhattam dr. Horváth Ágnes az Agria Universitas Egyesület elnökének meghívására. Egy 16 fős magyar küldöttség tagjaként volt szerencsém ellátogatni  az Európai Bizottság több épületébe. Igazi kis szakmai műhelymunkában vehettem részt középiskolás diákokkal, joghallgatókkal, politológus hallgatókkal és pedagógusokkal.Tovább a cikkhez

Iskolai megemlékezés az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából

Az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc 61.évfordulójára iskolai ünnepség keretében emlékeztünk.

Dr. Demján Adalbert tanár úr újszerű beszéddel készült az alkalomra. A „lyukas zászló” jelképét magyarázta el a diákoknak. A vörös csillagos címer kivágásával a Rákosi rendszer túlhajtott, embertelenné váló kommunista ideológiáját, a politikai kiszolgáltatottságot, a gazdasági élet visszásságait utasították el. Szimbólumává vált e kivágott kör az emberek sokrétű hiányérzetének. Kifejtette tanár úr azt is, benne mit idéz fel a nemzeti zászló három színe. Ehhez mozgósította az irodalomórákon szerzett ismereteinket is, mert nagy költőink közismert sorait kötötte a színekhez.

Tovább a cikkhez

Opera Kaland

 A Magyar Állami Operaház szervezésében a 2017/18-as évadjának őszi Opera Kalandjára indult 10.a osztályunk Igazgatónőnkkel Anikó nénivel, igazgató helyettes Marika nénivel, ének tanárunkkal Csilla nénivel és osztályfőnökünkkel Béla bácsival, 2017. október 10-én. Korán kellett kelnünk, mert a vonatunk 6:12 kor indult Füzesabonyba, ahol átszálltunk a Budapesti végcélú intercityre.

Tovább a cikkhez

Tudós akadémián voltunk!

2017. október 16-án a biológia iránt kiemelten érdeklődő diákok a Szegedi Tudós Akadémia programján vettek részt, melynek helyszíne a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG-TUDOR Öveges Laborja volt. Az Akadémia a biológia tehetséggondozás legnagyobb szabású hazai programja, amely a jövő kiemelkedő kutatóit keresve egyedülálló képzési lehetőséget nyújt a résztvevőknek. Ez ma Magyarországon a legmagasabb szintű középiskolai tehetséggondozó program. A képzés több helyszínen zajlik: részben az interneten, részben a 2 országos központban (Szeged és Hódmezővásárhely), illetve a 12 regionális központban (ezek egyike Debrecenben a Tóth Árpád Gimnázium).

Tovább a cikkhez

Időseket köszöntöttünk

Gimnáziumunk 11. A osztálya már harmadik éve teszi tiszteletét az Idősek Világnapja alkalmából a Gólyafészek Idősek Klubjában. Műsorunkat mindig nagy szeretettel fogadták, tavaly karácsonykor meglepetés műsorral viszonozták. Ez is mutatja, hogy a diákok és az idősek között már baráti szálak is szövődtek.

Tovább a cikkhez

Őszi túra a Bükkben

2017. szeptember 30-án, egy kellemes kora őszi napon iskolánk egy csoportja (zömében ötödik és hatodik osztályosok) egy bükki túrán vettek részt. A kiinduló állomás Felsőtárkány község volt, ahonnan a 12 kilométer hosszú vár hegyi tanösvényt jártuk be, érintve a Kövesdi kilátót, a Síkfőkúti turistaházat, a Vár hegyet és a felhagyott dolomitbányát is. A kirándulásról készített kisfilm itt látható.

Monok Péter

BESZÁMOLÓ

Az Erasmus+, Cool Science for Young Scientist elnevezésű projekt keretében az első transznacionális projekt találkozóra került sor Írországban 2017. október 4-6-ig.  Claire Brennan, a Holy Family N.S iskola tanára és Frances Breen, a Gaelscoil Ballina igazgatója volt a vendéglátónk. Hat ország működik együtt a programban, Írország, Görögország, Törökország, Szlovénia, Németország és Magyarország. Iskolánkat a magyar koordinátor, Monok Péter(angol nyelvtanár) és az intézményvezető, Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó(angol nyelvtanár) képviselte.

Tovább a cikkhez