Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben”

A Bolyai Csapatversenyt a matematika mellett 2005-óta magyar nyelv és irodalom tantárgyból is megrendezik az alsós diákok számára. A 2017/2018. tanévben a versenyt az egész ország területén meghirdették, körzeti írásbeli forduló, majd országos (írásbeli és szóbeli) döntő formájában. A versenyre 4 fős csapatban nevezhettek a 3.-8. osztályos tanulók

Tovább a cikkhez

Teleki-virág vetélkedő

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, a Romániai Magyar Pedagógusok Szervezetének Teleki Oktatási Központja (Szováta) és a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen hirdette meg középiskolai diákok számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel kapcsolatos vetélkedősorozatát.

Tovább a cikkhez

Felszállott a Páva

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes hosszú,eredményes múltra tekint vissza. 64 évvel ezelőtt 1953 szeptemberében alakult. Jelenlegi vezetőjük Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint, akik gyermekkoruk óta tagjai az együttesnek. Ma 400 fő táncol a Hajdúban az apró óvodásoktól az iskolás, felnőtt korosztályon keresztül egészen az idősebb korosztályig. 2003 óta a  ,,Hajdútánc ” Alapfokú Művészeti Iskola keretei között, a közoktatás részeként is működik a gyermekek művészeti képzése.  Jómagam 2015. szeptemberétől vagyok az Együttes tagja. Az idei év októberétől két csoportnak – a kisiskolás Bóbitának és az idősebb korosztályt magába foglaló HajKeFének (Hajdú Kezdő Felnőtt) pedig az egyik próbavezetője is, heti 3 alkalommal.
Számos kitüntetés mellett 1979-ben a Hajdú  elnyerte az eddigi legnagyobb kitüntetést a „Népművészet Európai Díjat” .

Tovább a cikkhez

DIÁKPARLAMENTI ÜLÉS

November 7.-én komoly és megtisztelő feladat várt rám. Szolnokon rendezték meg a megyei Diákparlamenti ülést, melyre iskolánk is meghívást kapott. Gimnáziumunkat illetve diáktársaim jogait én képviselhettem. A rendezvénynek otthont adó épület a több százéves Megyeháza díszterme volt. Az ülésen közel 50 diák vett részt.

Tovább a cikkhez

Erasmus+ hírek

Iskolánk október folyamán több meglepetésdobozt is kapott a futó Erasmus + pályázatunk résztvevő intézményeitől: Írországtól, Szlovéniától, Törökországtól, Németországtól és Görögországtól. Ezek a kis csomagok különféle dolgokkal, prospektusokkal, iskolát bemutató füzetekkel, hagyományos tárgyakkal, szuvenírekkel, az adott országra jellemző édességekkel voltak megtöltve. A csomagok tartalmából kiállítást rendeztünk, amelyet az iskolai könyvtárban lehet megtekinteni.

Tovább a cikkhez

EMLŐ ÉS HERE ÖNVIZSGÁLAT FONTOSSÁGA

Intézményünkben fontosnak tartjuk az egészségnevelést, melynek elveit és céljait a Pedagógia Programunkban is rögzítettünk.  Fő célunk testi, pszichikai, szellemi szempontból egészséges fiatalok nevelése, személyiségfejlődésük, a társadalomba való beilleszkedésüknek segítése. Igyekszünk megismertetni a tanulókkal az egészségre kedvező és káros tényezőket, a betegség-megelőzési módokat, eljárásokat, tudatosítani a tanulókban az egészséges életmód szabályait, normáit, a pozitív beállítódásokat. Élethelyzetet, szituációk bemutatásával és elemzésével fejleszteni szemléletüket, viselkedési normáikat, erkölcsiségüket, önmaguk és mások iránti felelősségüket. Megértetni a tanulókkal a rend, a tisztaság, a fegyelmezett élet élethosszabbító szerepét, jelentőségét. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra. Osztályfőnöki órák keretében- akár meghívott szakemberek közreműködésével is- valamint testnevelés, kémia és biológia órákon az egészséges életmóddal összefüggő témákra hívjuk fel diákjaink figyelmét: dohányzás, a dohányzás ártalmassága, egészségügyi vonatkozásai, az alkohol, alkoholizmus, az alkohol élettani hatásai, drog, a drogok osztályozása, út a függőségtől a leszokásig az egészséges életmód, az egészség, egészséges táplálkozás, vitaminok és a mozgás, felkészülés a családi életre, nemi fejlődés a nemi betegségek és azok veszélyei.

Tovább a cikkhez

EGYÜTTMŰKÖDÉS A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEMMEL

EGYÜTTMŰKÖDÉS A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEMMEL

(EFOP 3.4.4-16 SZÁMÚ PÁLYÁZAT)

Kiemelten fontos feladatunknak tartjuk segíteni diákjainkat a pályaválasztásban. Ennek érdekében pályaorientációs és továbbtanulást elősegítő programokat valósítunk meg. A megelőző tanévben és idén is számos rendezvénnyel igyekszünk e célt megvalósítani (pl.: pályaorientációs előadások, főiskolák, egyetemek tájékoztatói a gimnáziumban).

Tovább a cikkhez

EGY ÚJABB NYERTES PÁLYÁZAT

„Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására II.” , „Tehetségek Magyarországa” című EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt

2017 októberében a Tehetségek Magyarországa Projektiroda „Felhívás Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására II. a „Tehetségek Magyarországa” című EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében” felhívására nyújtottunk be pályázatot.

Tovább a cikkhez

Kedves Szülők és Diákok !

3 fős csapatunk (Nagy Zsombor, Lengyel Ádám és Hegyi Gábor) indult az egri Agria Universitas Egyesület által meghirdetett országismereti,kulturális vetélkedőn. Szeretnénk Önöket megkérni, rendszeresen kövessenek és lájkoljanak bennünket.
Elérhetőségeink:
Trianglia