A kézmosás világnapja

2008. október 15-én az UNICEF kezdeményezésére szervezték meg először a Kézmosás Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára.

Az óvodákban és iskolákban egyaránt kiemelkedően fontos az egészségnevelés, melynek részét képezi a helyes higiénés szokások kialakítása.

A mai napon külön figyelmet szenteltünk a témának. A NÉBIH-től kapott füzetek segítségével, illetve tanári útmutató alapján az 5.A, 7.B és 8.A osztályosok elsajátíthatták a helyes kézmosási technikát, beszélgettek a biztonságos ételkészítésről és a tisztaság fontosságáról, így a helyes szokások kialakítását játékosan becsempészhettük a hétköznapokba.

Köszönjük a támogató segítséget a Magyar Vöröskeresztnek!

Tovább a cikkhez

A Világ Legnagyobb Tanórája a gimnáziumban

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.

A Világ legnagyobb Tanórája ebben a tanévben a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahéttel közös szervezésben immár hatodik alkalommal került megrendezésre 2020. október 5. és 9. között.

Tovább a cikkhez

A FÖLD ÜZENI, ÉBRESZTŐ!

Biológia tanórák keretei között tartottuk meg az idei Fenntarthatósági témahetet. A klímaváltozás témakörét jártuk körbe tanulói kiselőadások keretében. A diákok által összeállított ppt-k a klímaváltozás okait és következményeit mutatták be. A program témáját nagy érdeklődés kísérte a diákok körében. Részvevő osztályok: 7.B, 8.A, 9.B, 10. B, 11. B.

Az hatodik osztályos kis gimnazista diákok Szabó Anikó tanárnővel, „A mobiltelefonom utóélete” című témával kapcsolódtak az eseményekhez, online tanórán  Koltay Eszter – PontVelem Utazó Iskola videóját nézték meg és a felvetődő gondolatokat beszélték meg.

Az iskolánk csatlakozott a PontVelem Okos Programhoz, amely november 20-ig hirdeti használt elemeket, kis akkumulátorokat, mobilokat és e-kütyüket gyűjtő versenyét.

Tovább a cikkhez

Erasmusdays 2020

2020. október 16. péntek

Az  idei évben is csatlakozunk a nemzetközi szinten megrendezésre kerülő ErasmusDays programsorozathoz.  Ezen a napon három nemzetközi projektünkkel foglalkozunk majd.

  1. Read, Count and Play:

Az angol szakos tanárok tetszőleges csoportokkal készítik el a partnerországok földrajzával kapcsolatos szövegértő feladatokat.

  1. Be the solution to pollution:

A 6.A osztály tanulói, az osztályfőnök, Szabó Anikó  felügyeletével a 3. órában projektlogókat fog készíteni Technika és életvitel órán.

  1. Create your own business

Volt diákok, tanárok és szülők mutatják be hivatásukat, a pályájuk érdekességeit, a kihívásokat a végzős diákok kérdései alapján.

Időpont: 11.30-13.00

Helyszín: a két épület közötti rész (röplabda pálya)/ rossz idő esetén a tornaterem

Résztvevők a 12. A.B.C osztályok

„Aki fát ültet, önmagán kívül másokat is szeret.”

(Angol közmondás) 

Szeptembertől Ökoiskolaként működik gimnáziumunk, így kiemelt feladatunknak tekintjük a környezettudatos oktatást és nevelést, a tudatos szemléletformálást. Ennek jegyében 25 db tuját ültettünk el a gimnázium udvarán, a „Korszerűsödő Gimnázium” Alapítvány 2019-es sikeres Civil pályázatával elnyert összegnek köszönhetően.

A tujákkal már kiszáradt, elöregedett fákat is pótolni tudtunk. A talaj előkészítése kemény férfimunkát igényelt, karbantartóink voltak segítségünkre. A beültetésben viszont már lelkesen részt vettek diákjaink is.

Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó

kuratórium elnöke/intézményvezető