Think global, act local across Europe

Think global, act local across Europe egy hat partnerből álló nemzetközi stratégiai partnerség, amelynek tagjai Írországból (fő koordinátor), Törökországból, Portugáliából (Madeira szigete), Finnországból, Lengyelországból és Magyarországról származnak. Partnereinket mind ismerjük, már dolgoztunk velük Comenius és Erasmus+ pályázatokban is.

A két éves együttműködés négy témát dolgoz fel:

  1. Green me
  2. Green homes
  3. Green schools
  4. Green world

A természetvédelmi projekt a szűkebb környezet témáitól halad a tágabb felé: először a személyes higiéniával foglalkozunk, majd az otthonok környezettudatosságával, később megnézzük az iskolák szintjén a környezettudatos magatartásra nevelést, végül pedig a tágabb környezetünkben szeretnénk szemléletmód váltást elérni.

A két év alatt sokféle tevékenységet tervezünk: fogunk készíteni öko tisztító és tisztálkodószereket (mosogatószer, öblítő, deo stb) környezetbarát alapanyagokból, bepillantunk a szappankészítés rejtelmeibe, megismerkedünk természetes színezőanyagokkal, tanulunk az ökológiai vásárlásról, készítünk vászon bevásárló tasakokat, hogy megszüntessük az eldobható nejlon tasakok uralmát, górcső alá vesszük az egyre népszerűbb, viszont egyáltalán nem ’öko’ pálmaolajat és   zöldebbé tesszük a közvetlen környezetünket.

Az együttműködés alatt minden résztvevő országba szervezünk találkozót, ahova diákok is utazhatnak majd. A világjárvány miatt ennél a projektnél is csúsztatni szeretnénk a kezdést, várhatóan 2021. március 1-től tervezzük a munkát.

Erasmus+ üdvözletek videó formában

Projektpartnereink több videoüzenetet is küldtek nekünk az elmúlt néhány hétben.

A Be the solution to pollution pályázatban részt  vevő spanyol iskolának a bemutatkozó filmje itt található.

A portugál partner városáról szóló videó ezen a linken érhető el.

A török partner karácsonyi és újévi üdvözlete itt nézhető meg.

A Create your own business című pályázat portugál iskolájának koordinátora karmester is. Az általuk készített klippekben portugál karácsonyi dalokat adnak elő, melyek itt és itt találhatók.

A Think Global, Act Local című pályázat török intézményének karácsonyi üdvözlete itt tekinthető meg.

Think Global, Act Local

Iskolánk Erasmus fala ezzel a pályázattal tovább színesedett. A kiállítással bemutatjuk a résztvevő országokat és intézményeket, valamint különféle lapokat is kihelyeztünk, amelyek a környezetünk védelmére hívják fel a figyelmet.

Az ötödik osztályos diákok a projekttel kapcsolatban logókat készítettek, amelyek itt láthatók.

Think Global, Act Local Across Europe

A ’Think Global, Act Local Across Europe’ című Erasmus+ pályázat logókészítő versenyének dobogós helyezettjei és a művek itt találhatók:

5. osztály, harmadik helyezett: Dorcsák Zoltán és Novák Kornél, valamint Mulicz Dorina és Gólya Bianka

5. osztály, második helyezett: Erős Anna és Ujvári Kinga

5. osztály, első helyezett: Csőke Marcell és Szincsák Bence

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium honlapja