A Kézmosás Világnapja

Közismert, hogy a kézmosás fontossága milyen hatékony módon járul hozzá az egészség megőrzéséhez.  Erre a Kézmosás Világnapján (október 15-én) még hangsúlyozottabban hívtuk fel a figyelmet. Az ötödik osztályos tanulókkal megbeszéltük, hogy miért fontos alaposan kezet mosni, milyen tevékenységek után és előtt célszerű. A gyerekek nagy lelkesedéssel gyakorolták a helyes kézmosás mozdulatait, megtanulva ezzel a megfelelő lépéssorozatot.

A 7.A osztály felejthetetlen hetet töltött a Zobori Élményparkban

,,2022. október 15-én reggel indultunk útnak Judit néni és Gyöngyi néni kíséretében. A hosszú utazás ellenére mindenkit izgalommal töltött el, vajon mi vár ránk a következő egy hétben. Korábbi táborozóktól csak azt hallottuk, mennyire jó volt, milyen fantasztikus volt…

Megérkezésünkkor elsőként animátorainkkal találkoztunk, akik személyében végtelenül kedves, segítőkész, szinte minden kívánságunkat teljesítő embereket ismerhettünk meg. Számtalan programmal, szórakozási lehetőséggel készültek számunkra, a mindennapi finom ételekről nem is beszélve.

Tovább a cikkhez

Az 1956-os forradalomra emlékeztünk + Videó

Az 1956-os forradalom eseményeire és hőseire emlékeztünk gimnáziumunk “Magyarnak lenni, tudod mit jelent….” című műsorával a gimnáziumban, valamint a városi ünnepségen. Az ünnepi megemlékezést követően intézményünk koszorúját Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó intézményvezető és Szeléné Varga Marian tagintézmény-vezető helyezte el.

Köszönjük a színvonalas műsort a 10. A és 10. B osztályos diákoknak és a felkészítő tanárnak, Borbélyné Gyurcsák Judit tanárnőnek. A zenei blokkot köszönjük Fügéné Szádecky Csilla tanárnőnek, a gimnáziumi megemlékezésen elhangzó ünnepi beszédet Virág Imre tanár úrnak.


A történelem fakultációs diákjai Budapestre utaztak, a „Percek tánca” című előadás megtekintésére

Szenes Hanna: Boldog a gyufa

Boldog a gyufa, mely elégve szítja a lángot,
Boldog a láng, mely szíveknek mélyén lobogott,
Boldog a szív, mely dicsőn múlt ki a világból,
Boldog a gyufa, mely elégve szítja a lángot.
1944 május 2.

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium történelem fakultációs diákjai, 2022.október 20-án Budapestre utaztak, a „Percek tánca” című előadás megtekintésére. Az Operettszínház Raktárszínházában a Sabbathsong Klezmer Band előadásában, Garai Róbert színművész értő tolmácsolásával és a főhősnő szerepében Bódi Mónika kiváló játékával bemutatott zenés, verses összeállítás Szenes Hanna életével, verseivel, mártíromságával ismertette meg diákjainkat. A műsor előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legnevezetesebb helyszínén, a Corvin közben tartott rendhagyó óra keretében tisztelegtünk az ország történelmében fontos szerepet játszó hősök emléke előtt.

Projekttalálkozó Írországban + Videó

A Think Global, Act local Across Europe című nemzetközi pályázatának soron következő találkozója 2022. október 10. és 15. között Írországban, Ballina városában került megrendezésre.

Iskolánkból egy hat fős delegáció indult útnak október 9-én: K.Nagyné Pataki Noémi és Monok Péter pedagógusok, valamint Bugán Zsófia, Nemes Kata, Gulyás Martin és Jóvér Attila tanulók.

Megérkezésünk után este már találkoztunk a portugál partnerekkel, és megtekintettük Dublin kivilágított műemlékeit. A következő nap a lengyel csapat tagjaival kibővülve a közeli Howth halászfaluba látogattunk el, ahol tengerparti sétán vettünk részt. Délután átszeltük vonattal az ír szigetet, majd a koordinátor vitt el minket a szállásunkra.

A második nap az iskolában fogadták a 32 fős nemzetközi delegáció tagjait: köszöntők után megismerhettük az iskolát, végigjárva a tantermeket. Különböző órák menetébe is bepillanthattunk, majd a kíváncsi diákok kérdéseire válaszoltunk. Ezután bemutatók következtek: minden intézmény a környezetszennyezés/ védelem témában tartott egy kiselőadást. A mi diákjaink egy tréfás jelenet segítségével mutatták be  a természetes és mesterséges összetevők közötti különbségeket. Az egyik helyi tanár egy bemutatót tartott, ahol megismerkedtünk a hagyományos ír hangszerekkel.

A délután folyamán Mayo megye legnagyobb helytörténeti kollekciójával rendelkező múzeumot, a Jackie Clarke Collection-t látogattuk meg, ahol a tanulóknak csoportban kellett információkat megkeresni.

Tovább a cikkhez

Állatok Világnapja 2022

„A legnagyobb sikereket akkor fogjuk elérni, amikor képessé válunk arra, hogy másokon segítsünk.”
(Charles Francis Haanel)

Iskolánk 8. A és 12. A osztálya hagyományteremtő céllal indította el három évvel ezelőtt az Állatok világnapja alkalmából szervezett gyűjtést. Az akció eredményeként kutyaeledellel segítik a Tiszafüredi Gyepmesteri Telep lakóinak életét. A napjainkat átható nehézségek ellenére sokan érezték szükségét a segítségnyújtásnak. Már-már kijelenthető, hogy a kezdeményezés intézményi szintűvé nőtte ki magát, melynek köszönhetően több mint 260 kg eledelt sikerült eljuttatnunk, s ezáltal élhetőbbé tennünk a kis négylábúak mindennapjait egy időre. Az idei tanévben csatlakozók: 5. A, 7. A, 9. A, 10. B, 11. A, 11.B és a 11.C osztály tanulói, illetve számos magán felajánlás (gyermek, szülői, pedagógusi) is érkezett.

Méltán lehetünk büszkék iskolánk közösségére!

Jót tenni jó!

Erasmus Day a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium 2022-ben is részt vett az Erasmus napon. Az esemény megszervezésére október 15-én délelőtt került sor az 5. 6. és 8. évfolyamosok számára.

A nap témája két Erasmus pályázathoz is kapcsolódott: Think Global, Act Local Across Europe és Be the Solution to Pollution. Először egy prezentáció segítségével néztük meg a különböző szennyezésfajtákat és lehetőségeket ezeknek a megoldására. Ezután egy Kahoot kvíz segítségével tesztelhették tudásukat a diákok. Később a „csoki süti története” témáját dolgoztuk fel rajzok segítségével: Hogyan kerül a boltokba a finom édesség, milyen folyamatokon megy keresztül a kakaóbab a leszedés pillanatától, egészen a süti csomagolásáig.  A délelőtt végén pedig többféle   terméket készítettek a gyermekek újrahasznosított anyagokból.

Az európai ifjúsági központban két napos EU-s konferencián vehettek részt ismét junior nagyköveteink

2022.október 14-15-én az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 200 fiatalnak és önkéntesnek szervezett kétnapos képzést az Európai Ifjúsági Központban, melyen gimnáziumunk „Senior Nagykövete”, Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó és 4 „Junior Nagykövet”, Hajdu Anna, Moldován
Dóra, Kovács Péter és Fodor Zsombor képviselte iskolánkat. A „Hallasd a hangod!” elnevezésű rendezvény az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban résztvevőknek nyújtott készségfejlesztést és inspirációt ahhoz, hogy az európai unióval kapcsolatos ismeretieket az EPAS programon keresztül minél
szélesebb körben terjeszthessék.

Tovább a cikkhez

Hulladékvadász játék az ESSD-re regisztrált iskoláknak

Az Európai és Magyar Diáksport Napján a Kossuth Lajos Gimnázium szinte minden diákja és a pedagógusok többsége is aktív mozgáson vett részt. Az idei jeles nap fókusztémája a természeti környezetünk tisztasága, amely a sportolásra is több vonzó lehetőséget kínált. A Magyar Diáksport Szövetség és a Jövő Öko Nemzedéke (JÖN) Alapítvány ennek kapcsán Hulladékvadász játékot hirdetett az ESSD-re regisztrált iskoláknak. Arra ösztönözték a diákokat, hogy szeptember 1. és október 14. között kiránduljanak a településükön, vagy annak természeti környezetében, és amennyiben illegális szemétlelő helyet találnak, akkor a Hulladékvadász applikáción vagy webes felületén keresztül jelentsék azt be. Az applikációra vagy webes felületre felkerülő bejelentéseket a JÖN Alapítvány továbbította az érintett települési önkormányzatoknak, ezzel lényegesen felgyorsítva az illegális hulladéklerakatok felszámolását.

Iskolánk tanulói és pedagógusai összesen 14 illegális szemétlerakatot jelentettek be, melyeket utak mentén, ligetes, erdős területeken találtak. Mivel sok vidéki tanuló jár iskolánkba, így Tiszafüreden kívül Poroszló, Kunhegyes, Kenderes, Fegyvernek környékéről is történt bejelentés. Az alapítvány értesítette az önkormányzatokat és ami nagyon nagy örömmel töltött el bennünket, hogy több helyszínről már el is szállították a környezetet csúfító szemetet vagy folyamatban van az elszállítás.

Az együtt sportolás élménye mellett nagyon jó érzéssel töltött el bennünket, hogy tettünk a környezetünk tisztaságáért.

Magyarné Ficzere Andrea