Kiváló pedagógus elismerés: Nagy Csabáné (Bibi) tanárnő

Szeptember 24-én, a pedagógusok védőszentjének(Szent Gellért) napján, Ujvári Imre polgármester úr kiváló pedagógusokat ismert el a rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Intézményünk két pedagógusa vehetett át elismert: a Tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium angol nyelvtanára, Monok Péter, valamint a Tiszafüredi KLG Kossuth Lajos Általános Iskolájának tanítója, Nagy Csabáné (Bibi).

A polgármesteri elismeréshez szívből gratulálunk!

“Nagy Csabáné 1987-ben érettségizett a Tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban, majd a Debreceni Tanítóképző Főiskola nappali tagozatán folytatta tanulmányait. Tanítói diplomát 1990-ben szerezett.

Kezdetektől fogva pedagógus pályára készült, .amiben nagy szerepe volt egykori alsós osztályfőnökének kinek személyisége, gyermekszeretete és türelme példaértékű volt számára..1980 óta néptáncol, a mai napig is aktívan.

Pedagógus pályáját a város egykori iskolájában, a Széchenyi István Általános Iskolában kezdte 1990 augusztusában. Már a főiskola utolsó évében is itt töltötte a gyakorlati idejét és a záró tanításra is itt került sor.

A tanítás mellett minden évben részt vett nyári táborokban. A kollégák közé is hamar beilleszkedett, a néptáncos múlt a különböző műsorok összeállításában is segítette.

1991-től részt vett egy 12 évfolyamos iskolamodell kidolgozásában, melyet Lóránd Ferenc neve fémjelzett. Többek között elvégezte a nyelvi-irodalmi- kommunikációs nevelési programra felkészítő képzést, szoftverkezelői tanfolyamot, majd az Internethasználat a közoktatásban című továbbképzést.

1995 áprilisában megszületett első , majd 1997 júniusában pedig második gyermeke.

A gyerekek mellett otthon töltött évek alatt körvonalazódott az a lehetőség, hogy néptánc pedagógus lehet.1996-ban létrejött a Pátrya Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, néptánc szakkal. 1999-ben férjével csatlakoztak hozzájuk. 2001-ben megszerezte a néptánc pedagógusi diplomát.

1999-2009 szeptemberéig néptáncot tanított nemcsak Tiszafüreden, a város minden iskolájában, hanem a környék településein is: Tiszaderzs, Tiszaigar, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Kunhegyes. Számos iskola, sok-sok pedagógus, rengeteg gyermek és szülő formálta pedagógusi pályáját.

2003 decemberében megszületett harmadik gyermeke. 2009 szeptemberében Tiszaszentimrén a Vasvári Pál Általános Iskolában kezdett dolgozni.

2010 augusztusában lehetősége nyílt „hazajönni”, a Kossuth Lajos Általános Iskolába. Ebbe az iskolába járt ő is, két gyermeke már akkor ott tanult, harmadik gyermeke abban az évben kezdte az első osztályt és a kollégákat is jól ismerte. Ez az intézmény iskolaotthonos formában működik. Ennek köszönhetően, gyermek, szülő, pedagógus szoros kapcsolatot tud kialakítani, amely elengedhetetlen a jó oktató-nevelő munkánkhoz.

Bekapcsolódott a szabadidős programok szervezésébe is. Kezdetektől részt vett az erdei iskola és a nyári táborok megvalósításában. Munkatársai mindig számíthattak aktív közreműködésére minden programban. A rendszeres színház-, könyvtár-, múzeum- és kiállítás látogatások alkalmával igyekezett tanítványai látókörét szélesíteni, pozitív értékeket közvetíteni számukra, élményszerűvé tenni az ismeretszerzést, az új felfedezését, szemléletüket pozitív irányba terelni.

A Mesevetélkedőnk hagyománnyá emelése is neki köszönhető. Megszervezése lebonyolítása szívügye, hiszen e programoknak is fontos közösségfejlesztő hatása van.

Aktív részese volt a 2014-15-ös tanévben a TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 „Köznevelés az iskolában” című projekt Partnerség és hálózatosodás moduljának kidolgozásában, megvalósításában.

Fontos számára hogy tanítványai érdeklődését mindig fel tudja kelteni tájékozottságával, és naprakészségével.

Munkájára jellemző a következetes tanítás, személyes, jó példamutatás és kiszámíthatóság.

Kiváló pedagógus elismerés: Monok Péter tanár úr

Szeptember 24-én, a pedagógusok védőszentjének(Szent Gellért) napján, Ujvári Imre polgármester úr kiváló pedagógusokat ismert el a rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Intézményünk két pedagógusa vehetett át elismert: a Tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium angol nyelvtanára, Monok Péter, valamint a Tiszafüredi KLG Kossuth Lajos Általános Iskolájának tanítója, Nagy Csabánénak(Bibi).

A polgármesteri elismeréshez szívből gratulálunk!

“Monok Péter 1975-ben született Tiszafüreden, azóta is itt él feleségével és két gyermekével. Középfokú tanulmányait a Kossuth Lajos Gimnáziumban fejezte be 1993-ban, majd egy év múlva felvételizett a Kőrös Főiskolára, Békéscsabára, tanítói szakra angol műveltségterülettel.

A főiskolára jelentkezés évében a poroszlói Vass Lajos Általános Iskolában hirdettek meg angol szakos tanári állást, ahova jelentkezett és felvételt nyert. Az első diplomáját 1999-ben kapta meg. 11 éven keresztül tanított Poroszlón, zömében angolt első osztálytól nyolcadikig. Ez alatt az évek alatt megszerezte második diplomáját Egerben, angol nyelvtanári szakon.

2006- ban lehetősége volt arra, hogy a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskolában folytassa tovább a munkáját, Itt is angol nyelvet tanított. Számos diákot segített az alapfokú angol nyelvvizsga megszerzésében, és a tehetségesebbeket sikeres középfokú nyelvvizsgáig juttatta el a nyolcadik osztály végére. A mindennapi tanításon kívül szívesen részt vett szabadidős tevékenységekben, az egész felső tagozatnak szóló bel és külföldi kirándulásokon, bakancsos túrákon, korcsolyázásokon, valamint játékos vetélkedőkön.

2017-ben egykori iskolájában, a Kossuth Lajos Gimnáziumban folytathatta munkáját, így örömmel üdvözölhette volt tanárait. Angol nyelvtanárként folyamatosan felkészíti diákjait a középfokú és felsőfokú nyelvvizsgákra, a különböző megmérettetésekre: belső vizsgák, tanulmányi versenyek.

2006 óta részt vesz nemzetközi partnerségi projektekben, számos Comenius, illetve Erasmus pályázatnak volt koordinátora, 20 európai ország 50 intézményével létesített kapcsolatot és több, mint 200 diákot vitt külföldre pályázatok segítségével. 2022-ben az Erasmus arca országos díját vehette át. Az iskolában jelenleg 4 futó projektet koordinál és az intézmény Erasmus+ akkreditációjával kapcsolatos teendőket látja el. Úgy gondolja, A programban való részvétel nagyszerű lehetőség diákoknak és tanároknak egyaránt, hiszen ahogy az Erasmus+ program szlogenje állítja: az Erasmus+ ajtókat nyit a világra. Egy kedves tanára, Győrffyné Erzsike néni szerint azonban az ajtók nem nyílnak maguktól. Kellenek hozzá elhivatott pedagógusok. Kívánjuk, hogy Monok Péter tanár úr még sok-sok ajtót nyisson a világra! “

Nyílt Órákra Jelentkezés

Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók!

Szeretettel várjuk az érdeklődő 4. és 8. osztályos diákokat a NYÍLT NAPOKRA, melyek keretében lehetőség nyílik:

2024. november 18-án (hétfő) és 19-én (kedd) tanórák megtekintésére.

Egy-egy tanórára maximum 10 diák jelentkezését tudjuk fogadni.

Jelentkezni az iskola honlapján https://kossuth-tfured.edu.hu –„Beiskolázás” fül alatt – az ott található linkre kattintva, vagy közvetlenül a felvételi űrlap honlapján http://klg.klg.nhely.hu/nyiltorak lehet.

Közvetlen elérés a jelentkezési űrlap kitöltéséhez:

Jelentkezési űrlap kitöltése

Jelentkezési határidő: 2024. november 14-ig.

Érdeklődni lehet e-mailben titkar@kossuth-tfured.edu.hu, telefonon 59/511-114, 59/352-932 vagy személyesen a főigazgató-helyetteseknél.

Erasmus+ projekttalálkozó Írországban

2024. szeptember 15-20-ig iskolánk két pedagógusa (Dékányné Szabó Enikő és Monok Péter) és négy diákja (Bodri-Majoros Csaba, Jakab Vajk, Szabó Bence, Szincsák Bence – 9.A) az írországi Ballinába utazott, ahol a „Sharing stories – sharing cultures” elnevezésű Erasmus+ projekt legutóbbi találkozóján vettek részt.

A projektfeladatok a történetmeséléshez, a drámajátékhoz, ill. íráshoz kapcsolódtak. A kreatív tevékenységek során a diákok nem csak angol nyelvtudásukat csiszolták, de bepillantást nyerhettek egymás kultúrájába, az ünnepeik körébe.

A feladatok elvégzését szabadidős programok, kirándulások követték (pl. Enniscrone Beach szörfiskola és Seaweed Bath, Jackie Clark Múzeum, Down Patrick Head lélegzetelállító sziklái, Galway–hajókirándulás stb.), melyek során vendéglátóink Írország nyugati részének csodálatos látnivalóihoz kalauzoltak el bennünket.

Dékányné Szabó Enikő

Finnországi utazás- ahogy a diákjaink látták

2024. augusztus 21. és 28. között gimnáziumunk 10 fős diákcsoportja,

Czinege Bence (10.A), Drén Botond Pál (9.A), Fodor Laura Dorina (8.A), Gólya Bianka (9.A), Halász Virág (9.A), Hamar Péter (8.A), Holló Tekla Anna (8.A), Kiss Milán (9.A), Pető Gréta (8.A), Sipos Illés Zsolt (8.A), és két kísérőtanár, Monok Péter és Monokné Andrási Edit az Erasmus akkreditáció segítségével elutazhatott Finnországba, Nykarleby településére. A következőkben a diákok véleményét lehet olvasni:

“Már az indulás előtti napokon nagyon izgultam és vártam az utazást. Életemben először utaztam repülővel, amitől egy kicsit féltem de nagyon élveztem.”

“Az elején tartottam attól hogy mi lesz velem egy idegen országban, hogy fogom magam megérteni az emberekkel de, pozitívan csalódtam.A Finn emberek rettentő kedvesek és hagynak időt hogy nyugodtan meg tudj fogalmazni egy mondatot.”

“Tanulságosnak találtam az utazást, gyakorolhattuk az idegen nyelvet, más természeti közegben mozoghattunk. Sokkal másabbak az erdők, mivel itthon tölgyfa erdők vannak szinte mindenhol, Finnországban viszont nagyon sok fenyőerdő volt. Az erdők talaját kő és moha borította, volt sok vad termés, mint például az áfonya és a lingonberry.”

Tovább a cikkhez

Kirándulás Egerbe

2024. 09. 17-én NEP program keretében ellátogattunk az Egri Várba, ahol rengeteg érdekességet hallottunk. Megnéztük a korabeli öltözeteket és fegyvereket, amelyeket valamennyien fel is próbálhattunk. Az idegenvezető mesélt nekünk a vár ostromáról, és arról, hogyan sikerült megvédeni a törököktől. Érdekességeket hallottunk Eger belvárosának kialakulásáról is, ez szorosan összefügg a vár létével. A múlt ma is visszatükröződik Eger belvárosának építészetén. Képet kaptunk az akkori környéken élő jobbágyság, polgárság és a várvédők lakhelyéről és mindennapi életéről. Még érdekességet hallottunk a fürdőkultúráról, hogy milyen nagy szerepet játszottak a termálfürdők Egerben és vonzáskörzetében. A város ma is híres termálforrásairól, ma is sok turistát vonz. Az egész látogatás nagyon érdekes és tanulságos volt.

Osztályunk mellet még a mai napon a 10. A, B, 11. A, tegnap pedig a 7. A, 8. A, 9. A, 9. B osztályok is részt vehettek a programokon. Mindenki nagyon jól érezte magát, tartalmas, érdekes programokkal gazdagodott. Voltak, akik Jumurdzsák gyűrűjét készíthették el, voltak akik honfoglaló játékhoz hasonló játékban védték meg az Egri várat, voltak, akik Gárdonyi titkos írását ismerhették meg.

Köszönjük a lehetőséget! Reméljük a továbbiakban is lesz lehetőségünk hasonló programokra.

Bodnár József

11. B osztályos tanuló